investigació judicial a un exvicepresident del govern

El jutge retira a Rato el passaport després de declarar 4 hores

L'imputat entregarà informes que demostren els seus pagaments a Hisenda

És la primera mesura penal que s'imposa a l'excàrrec del PP, i se suma a les civils

L’empresa de Rato Vivaway, amb connexions amb paradisos fiscals, es va crear quan era vicepresident del Govern. / periodico

3
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

Rodrigo Rato haurà d'entregar al jutjat el seu passaport en els pròxims cinc dies i comparèixer una vegada al mes en aquesta dependència judicial després de declarar durant quatre hores davant el jutge Antonio Serrano-Artal. Aquesta és la primera mesura cautelar que s'imposa a l'exvicepresident del Govern de José María Aznar, ja que fins ara només se li havien decretat fiances en concepte de responsabilitat civil.  Després de la seva declaració, l'excomandament del PP va informar en un comunicat que enviaria al jutge un informe pericial per justificar la legalitat del seu patrimoni.

Fonts jurídiques van explicar que el jutge va adoptar aquestes mesures a instàncies de la fiscal. La retirada de passaport no implica que no pugui sortir d'Espanya, ja que només necessitarà el seu DNI per circular per la Unió Europea. El jutge li va mantenir les imputacions per les quals va ser citat, blanqueig de capitals, frau fiscal i corrupció entre particulars.

Fonts jurídiques van explicar que la declaració de Rato va ser molt extensa i que va contestar a totes les preguntes que li van formular. L'exvicepresident del Govern va explicar la seva versió en un comunicat que va remetre a l'agència Efe, en què sosté que és «la persona més interessada que s'aclareixin aquests fets». També va revelar que presentarà al jutge informes pericials que acrediten «de manera fefaent» que «tots els béns» que tenia a l'estranger «tenen un origen familiar» i que han sigut declarats «voluntàriament» a Hisenda.

DIVISES LEGALS

DIVISES LEGALSAixí mateix, diu que «totes les transaccions de divises que ha fet són legals», i subratlla que han sigut declarades a l'Agència Tributària, encara que aquesta «asseguri ignorar-ne la procedència». Aquests diners procedien de Gibraltar, el Regne Unit i Luxemburg, segons el jutge Serrano, que sosté que el seu origen és desconegut i que ha sigut evadit al fisc.

Rato també va explicar en el seu comunicat que no ha participat «ni ha influït de cap manera en l'adjudicació de les campanyes de publicitat» de Bankia quan ell era president de l'entitat. El jutge i Anticorrupció l'acusen d'haver cobrat 800.000 euros per aquestes campanyes, que van portar a terme les agències Zenith i Publicis, i que va cobrar aquells diners a través de l'intermediari Alberto Portuondo, ara a la presó, i que part d'aquest capital va acabar a l'empresa d'Alemanya que explota un hotel.

«Estic convençut de la rectitud de la meva actuació», va asseverar en el seu escrit, i va afegir: «Tots els contractes van ser estudiats i adjudicats per comitès professionals de manera fefaent i per escrit». Les agències de publicitat també van emetre un comunicat en què van defensar la legalitat de les seves activitats i van revelar que segueixen col·laborant amb Bankia.

A més, Rato va defensar aquests cobraments, que va atribuir «a pagaments per treballs professionals amb contingut i documentats adequadament». Per això, va negar que hagués comès un delicte de blanqueig de capitals.

CONGRESSOS

L'exdirector gerent de l'FMI també va negar que hagués evadit al fisc els diners que va percebre per assistir a cursos i congressos. I va manifestar que aquells pagaments «no tenen rellevància penal» per haver-los cobrat a través de societats. I va insistir a dir que els havia declarat a l'erari públic.

Notícies relacionades

L'exvicepresident del Govern, que és la primera vegada que declara en aquest cas, ja que es va negar a prestar declaració el juliol passat, va criticar el secret del sumari. En la seva opinió, no es justifica «si es té en compte la naturalesa dels fets investigats i perquè tota la documentació rellevant ha sigut confiscada i consta a disposició de la Guàrdia Civil, l'Agència Tributària i el jutge». I va finalitzar les seves explicacions negant que hagi comès cap delicte.

La instrucció d'aquest cas s'ha accelerat en els últims dies. Avui i demà han sigut citats 16 testimonis, les identitats dels quals no han sigut facilitades a l'estar aquesta causa sota secret sumarial, tot i que set són empleats de Bankia.