REACCIÓ ALS MERCATS

La borsa baixa el 4,56% davant la inestabilitat de Grècia i el seu 'corralito'

Els mercats europeus pateixen la incertesa grega i els països del sud miren de reüll l'alça de la prima de risc

2
Es llegeix en minuts

El 'corralito' a Grècia i l'amenaça de Grexit o sortida del país hel·lè de l'euro han tingut els efectes temuts en els mercats. La borsa espanyola ha caigut aquest dilluns el 4,56%, la caiguda més important des de l'agost del 2012 en una sessió borsària. Perdre els 10.900 punts sembla un mal menor davant la tempesta politicoeconòmica desfermada a Europa al voltant de Grècia. El trencament de les negociacions a Brussel·les entre el Govern hel·lè i els creditors acosta la possibilitat de càntir trencat. Atenes ha anunciat un 'corralito' financer, la limitació a la retirada de diners dels caixers, davant la fugida massiva de capitals, per la por que el país finalment surti de l'euro. Aquí la situació de la crisi grega, al minut

No només la borsa espanyola i el seu Ibex pateixen les conseqüències de la por grega. La resta de mercats europeus també cotitzen amb importants pèrdues, sobretot, els dels països perifèrics, ja que Lisboa i Milà han caigut més d'un 5%; mentre que París i Frankfurt han perdut més d'un 3%, i Londres, gairebé un 2%.

DEUTE PÚBLIC

Notícies relacionades

Que la prima de risc espanyola hagi repuntat fins als 156 punts bàsics no ha de sorprendre, tot i els reiterats missatges de tranquil·litat del Govern. Comprar renda pública comporta avui més risc que ahir. L'empitjorament del mercat de deute ha afectat sobretot la banca nacional, que ha sigut el sector que més ha arrossegat l'Ibex en la sessió, en què tots els grans valors han acabat amb notables pèrdues: Santander s'ha enfonsat el 6,70%; BBVA, el 6,02%; Repsol, el 4,23%; Inditex, el 4,20%; Iberdrola, el 3,87%, i Telefónica, el 3,86%.

GALLEDA D'AIGUA FREDA

La possibilitat de sortida de Grècia de l'euro guanya credibilitat. Però els experts creuen que cap dels desenllaços més probables serà destructiu. Grècia és petita en l'aspecte econòmic i més enllà del seu valor simbòlic no hauria de causar un desgavell demolidor. Tot i això, la crisi grega no deixa de ser una galleda d'aigua freda en l'ànim consumista que semblava renéixer a Espanya en els últims mesos. Tot indica que l'estira-i-arronsa entre Grècia i Brussel·les es mantindrà en un estiu àvid d'incerteses per als més especuladors, aquells inversors que viuen de la incertesa. I és que el mar d'altura es cura amb vendes i el risc va aparellat indissolublement a grans beneficis potencials, però també a pèrdues de la majoria. La rendibilitat per dividend torna a ser un element a tenir en compte.

Temes:

Grècia