DESMANTELLAMENT D'UNA CAIXA

Els exdirectors generals de Laietana tiren pilotes fora sobre la comercialització de les preferents

Pere Antoni de Dòria i Josep Ibern, juntament amb cinc imputats més, compareixen a declarar al jutjat de Mataró arran d'una denúncia presentada per una família de Vallgorguina

Un ciutadà de Mataró increpa Josep Ibern a l’arribar aquest als jutjats de Mataró, aquest matí. / GENÍS SERRA

2
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ / MATARÓ

Els exdirectors generals de Caixa Laietana Josep Ibern i Pere Antoni de Dòria, juntament amb cinc ex alts càrrecs més de l'entitat, han comparegut aquest migdia a prestar declaració al jutjat número 3 de Mataró arran de la denúncia d'una família de Vallgorguina a qui la caixa d'estalvis va vendre participacions preferents.

A diferència del que van fer la resta d'afectats, aquesta família va optar per denunciar l'entitat de Mataró per la via penal i no per l'administrativa, obrint així el camí pel qual Dòria i Ibern poguessin ser jutjats.

En la seva declaració, tant Dòria com Ibern han buscat un perfil baix i han respost només a les preguntes de la jutge i de l'advocat de la defensa, no així a les de l'advocada de la família de Vallgorguina. 

En tot cas, han tirat pilotes fora quan se'ls ha preguntat per l'emissió de les participacions preferents --la A i la B es van fer en el mandat de Dòria mentre que la C va tenir lloc el 2009, quan Iberm era ja el director general-- i han emmarcat aquesta actuació en el funcionament habitual de Caixa Laietana. 

Les respostes han confirmat el que ja havien explicat en ocasions anteriors en altres escenaris, que la venda de preferents era legal i estava avalada pel Banc d'Espanya i que no coneixien el detall de les operacions que es portaven a terme. La Fiscalia no ha estat present en l'interrogatori.

Quan va ser admesa la querella, la sentència d'admissió a tràmit posava sobre la taula un presumpte delicte d'estafa per part dels set imputats. Això sense perjudici que en el marc de la instrucció hi pogués haver altres conductes constitutives de delicte.

Ara, la jutge pot dictar l'arxivament de la causa o decidir practicar noves diligències. 

INCOMPAREIXENÇA AL GENER

La primera declaració, prevista per al 22 de gener del 2014, no es va portar a terme per la incompareixença dels imputats, que van al·legar no haver sigut correctament emplaçats pel jutjat. Ara, en aquesta segona vista, els imputats tenen l'obligació de comparèixer.

Josep Ibern va ser director adjunt de l'entitat del 2004 al 2008 i va passar a ostentar les regnes de Caixa Laietana el 2008, quan Pere Antoni de Dòria va dimitir del càrrec.

Notícies relacionades

Va ser un any després, el 2009, quan Laietana va emetre la tercera emissió de participacions preferents, la C, que va ocasionar un gran escàndol perquè els clients ja no van poder recuperar els seus estalvis dipositats.

En el reportatge 'Desmuntant Laietana', emès aquest diumenge a '30 minuts' a TV-3, s'explicaven les pressions que Dòria va fer a partir de finals del 2010 per aconseguir vendre les participacions preferents de la seva família, tal com la Fiscalia de Barcelona ha confirmat