Processos judicials sobre institucions creditícies

L'excúpula de Laietana eludeix les culpes per les preferents

Dòria i Ibern al·leguen que la seva venda era part de l'activitat ordinària

Els dos exdirectius es neguen a respondre a les preguntes de l'acusació

Josep Ibern arriba als jutjats de Mataró.

Josep Ibern arriba als jutjats de Mataró. / ACN / JORDI PUJOLAR

3
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ
MATARÓ

Els exdirectors generals de Caixa Laietana Josep Ibern i Pere Antoni de Dòria, juntament amb altres cinc ex alts càrrecs de l'entitat, van comparèixer ahir per prestar declaració al jutjat d'instrucció número 3 de Mataró arran de la denúncia d'una família de Vallgorguina a qui la caixa d'estalvis va vendre participacions preferents sense informar-los abans que es tractava d'una inversió de risc. A diferència del que han fet la resta d'afectats, aquesta família va optar per denunciar l'entitat de Mataró per la via penal i no per l'administrativa, cosa que va obrir el camí perquè Dòria i Ibern poguessin ser jutjats.

En la seva declaració, tots dos exexecutius de la caixa van optar per un perfil baix i van respondre només a les preguntes de la jutge i de l'advocat de la defensa, no així a les de l'advocada de la família de Vallgorguina. Els que van ser directius de l'entitat financera que va acabar en mans de la nacionalitzada Bankia, van eludir qualsevol responsabilitat en l'emissió de les participacions preferents, malgrat que es van portar a terme durant els seus respectius mandats diferents emissions d'aquests productes híbrids. Tant Ibern com Dòria van assegurar que la seva emissió i comercialització formava part del funcionament ordinari de Caixa Laietana.

ARGUMENTS CONEGUTS / Els exdirectius van tornar a repetir arguments ja utilitzats en anteriors ocasions, com en la comissió d'investigació de caixes d'estalvis que va dur a terme el Parlament de Catalunya. Van dir que la venda de preferents era legal i estava avalada pel Banc d'Espanya i que no coneixien el detall de les operacions que es van portar a terme. La fiscalia no va estar present en l'interrogatori.

En qualsevol cas, quan va ser admesa la querella, l'acte d'admissió a tràmit de la jutge posava sobre la taula un presumpte delicte d'estafa per part dels set imputats. Això sense perjudici que en el marc de la instrucció pogués haver-hi altres conductes constitutives de delicte. Ara, la jutge pot dictar l'arxivament de la causa o decidir practicar noves diligències. La primera declaració, prevista per al 22 de gener de 2014, no es va portar a terme per la incompareixença dels imputats, que van al·legar no haver sigut correctament emplaçats pel jutjat.

Notícies relacionades

TRAJECTÒRIA A LA CAIXA / Josep Ibern va ser director adjunt de l'entitat financera des del 2004 fins al 2008 i va passar a dirigir les regnes de Caixa Laietana el 2008, quan Pere Antoni de Dòria va dimitir del càrrec. Va ser un any després, el 2009, quan Laietana va emetre la tercera emissió de participacions preferents, l'entitat, que va ocasionar un gran escàndol perquè els clients ja no van poder recuperar els seus estalvis dipositats, va permetre que es canviessin participacions preferents per accions de Bankia, quan aquesta entitat, en la qual estava fusionada Laietana, va sortir a borsa. Aquesta operació, com la mateixa venda de preferents, va ser denunciada davant dels jutjats per molts dels afectats que en la seva majoria han recuperat la inversió quan s'ha demostrat falta de transparència en la venda.

En el reportatge Desmuntant Laietana, emès aquest diumenge en el programa 30 minuts de TV-3, es donava compte de les pressions que Dòria va realitzar a partir de finals del 2010 per aconseguir vendre les participacions preferents de la seva família, tal com la fiscalia de Barcelona ha confirmat.Pel que fa a aquesta venda forçada de les participacions preferents de Dòria i familiars al mercat secundari, la Fiscalia va decidir arxivar el cas al no poder demostrar que els Dòria disposaven d'informació privilegiada.