De Dòria i Ibern, citats a declarar en un jutjat de Mataró

L'acte d'admissió de la querella posa sobre la taula un possible delicte d'estafa

Els exdirectius van ser imputats el 2013 juntament amb cinc exalts càrrecs més

Ibern, durant la seva compareixença al Parlament el novembre del 2013.

Ibern, durant la seva compareixença al Parlament el novembre del 2013. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
J. ROVIRA/J. SALICRÚ / A. VÁZQUEZ / BARCELONA

Els exdirectors generals de Laietana Pere Antoni de Dòria i Josep Ibern han de comparèixer aquest dimarts al migdia al jutjat número 3 de Mataró arran de la querella presentada per una família de Vallgorguina (Vallès Oriental), afectada per l'escàndol de les participacions preferents.

L'advocada d'aquesta família, Montserrat Vinyets, va creure en el seu moment que en la comercialització d'aquest producte hi havia indicis constitutius de delicte i que s'havia d'explorar la via penal, a diferència del que s'havia fet fins al moment, en què les denúncies es feien a través de la via civil. El juny de l'any 2013 va decidir presentar la seva querella contra aquestes pràctiques.

Finalment, el desembre del mateix any, un jutge de Mataró va admetre la querella a tràmit i va imputar set exdirectius de Laietana, entre els quals hi havia De Dòria i Ibern.

AL PARLAMENT 

Una decisió que va coincidir en el temps amb la compareixença dels dos exdirectius de la caixa d'estalvis a la comissió del Parlament creada per dirimir responsabilitats en la desaparició del sistema català de caixes d'estalvis. Una dècada enrere a Catalunya hi havia un total de 10 caixes.

«L'acte d'admissió a tràmit de la querella posa sobre la taula un presumpte delicte d'estafa sense perjudici del fet que en el marc de la instrucció hi pot haver altres conductes constitutives de delicte», explica Vinyets al reportatge Desmuntant Laietana, emès ahir al programa 30 minuts de TV-3.

Dòria i Ibern són dos dels set exalts càrrecs cridats a declarar en qualitat d'imputats per aquest cas. La primera declaració, prevista per al 22 de gener del 2014, no es va portar a terme per la incompareixença dels imputats, que van al·legar no haver sigut correctament emplaçats pel jutjat. Ara, en aquesta segona vista, els imputats tenen l'obligació de comparèixer.

Montse Vinyets lamenta la lentitud amb què està obrant la justícia especialment en aquest cas, ja que hauran passat quasi dos anys fins que el jutge haurà pres declaració als imputats per primer cop. «Les causes judicials en general tenen uns recorreguts llargs i molt costosos i desgastadors. I en temes de tipus socioeconòmic, la cosa encara s'allarga més», assegura aquesta lletrada.

CONEIXEMENTS I MITJANS 

L'advocada creu que els jutjats no acostumen a tenir els coneixements ni els mitjans adequats per fer la seva feina, «encara que això ja és una decisió política, la de no donar a la justícia totes les eines necessàries».

La família representada per Vinyets era clienta de l'única oficina bancària que hi havia a Vallgorguina, població del Vallès Oriental de 2.640 persones que s'ha convertit en un exemple d'exclusió financera, una de les conseqüències de la desaparició de les caixes d'estalvi a Catalunya. Davant el tancament de l'oficina -que va passar de Caixa Laietana a integrtar-se a Bankia-, ara els veïns s'han de desplaçar fins a la localitat de Sant Celoni a la mateixa comarca, a sis quilòmetres, per poder obtenir diners en efectiu.

Notícies relacionades

L'Ajuntament de Mataró, davant la falta de resultats des de l'àmbit judicial per compensar les víctimes del cas, va declarar per unanimitat al ple celebrat el maig de l'any passat tant Ibern com De Dòria persones no grates a la ciutat, un fet sense precedents a la capital del Maresme.

Encara que sense cap càrrega jurídica, aquesta va ser la forma a través de la qual els representants electes locals van intentar canalitzar el malestar de la ciutadania de la capital del Maresme cap a aquells que en un altre moment eren els màxims representants del poder econòmic local.