INFORME

La desigualtat entre rics i pobres és la més gran en 30 anys, segons l'OCDE

L'organització atribueix la bretxa a la precarietat laboral i les diferències salarials de gènere

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

La desigualtat entre rics i pobres als països de l'OCDE és la més gran dels últims 30 anys, entre altres raons, per la precarietat laboral i la bretxa salarial entre homes i dones, segons l'últim informe d'aquesta organització publicat avui.

"Hem arribat a un punt d'inflexió. La desigualtat als països de l'OCDE està en el seu nivell més alt des que existeixen registres. Les proves mostren que l'alta desigualtat és dolenta per al creixement", ha declarat Angel Gurría, secretari general de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

El rècord de desigualtat ha arribat a nivells encara més elevats en moltes economies emergents, segons l'estudi que assenyala Xile, Mèxic, Turquia, els Estats Units i Israel com els països desenvolupats amb més desigualtat, davant l'harmonització salarial més gran de Dinamarca, Eslovènia, la República Txeca i Noruega.

El 10% de la població dels països més rics guanya 9,6 vegades més que el 10% més pobre, una proporció que s'ha incrementat respecte a la diferència 7-1 dels anys 80 i del 9-1 de principis del segle actual.

Famílies riques i pobres

El 2012, el 40 % de les famílies més pobres dels 18 països de l'OCDE amb dades comparables només disposava del 3% de la riquesa, mentre que el 10% més afavorit "controlava la meitat de la riquesa de les llars".

L'1% més ric tenia el 18%" de la fortuna del conjunt de les famílies analitzades, subratlla l'informe.

Segons Gurría, que ha presentat l'informe a París acompanyat per la comissària europea d'Ocupació, Marianne Thyssen, desenvolupar una "acció política" per corregir aquest problema és una resposta "tan econòmica com social".

"Al no atacar les desigualtats, els governs tallen el teixit social dels seus països i perjudiquen el creixement econòmic a llarg termini", ha subratllat el màxim responsable de l'OCDE.

Condicions laborals

La primera de les causes que detecta l'informe se centra en les condicions de treball. "El creixent percentatge de gent que treballen a temps parcial, amb contractes temporals o a través de l'autoocupació és un eix important de la creixent desigualtat", apunten els investigadors de l'OCDE.

La meitat dels llocs de treball creats als països membres d'aquesta organització entre el 1995 i el 2013 eren precaris, i "els treballadors temporals i poc qualificats, en particular, tenen molts menys ingressos i més inestables que els permanents".

L'informe de l'OCDE també destaca que els joves són els més afectats per la precarietat, ja que el 40% no disfruta d'un lloc de treball convencional i la meitat dels contractes temporals els firmen persones que encara no han complert els 30 anys.

Notícies relacionades

Un altre factor clau per analitzar el problema és la desigualtat de gènere. El creixent nombre de dones que treballen ha "ajudat a frenar la desigualtat", però aquestes cobren un 15% menys que els homes.

La proporció de famílies amb dones que treballen "s'ha mantingut en nivells de fa 20 o 25 anys, però la desigualtat d'ingressos ha crescut", afegeix l'estudi. 

Temes:

OCDE