Els EUA imposen una macromulta de 5.200 milions a sis bancs

Barclays, Citigroup, UBS, JP Morgan, RBS i Bank of America alteraven les divises

Quatre de les entitats reconeixen de forma insòlita la seva culpabilitat penal

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

La senadora Elisabeth Warren, flagell per excel·lència de les corrupteles bancàries, acostuma a dir que «el joc està trucat». I no menteix. Només cal fixar-se en l'inesgotable degoteig de multes milionàries imposades a les entitats financeres. Les últimes han partit del Departament de Justícia i altres agències reguladores dels EUA. Sis grans bancs internacionals hauran de pagar 5.237 milions d'euros (5.879 milions de dòlars) per haver manipulat els mercats globals de divises i, en un dels casos, els tipus d'interès que fan servir els bancs per prestar-se diners. La novetat aquesta vegada és que quatre d'ells s'han declarat culpables de delictes penals, tot i que de moment ningú anirà a la presó.

En el rerefons de la història hi ha una enorme conspiració. Des de finals del 2007 fins al 2013, Barcclays, Citigroup, Royal Bank of Scotland (RBS) i JP Morgan, les quatre entitats que han reconegut els càrrecs criminals, es van dedicar a arreglar de forma concertada els tipus de canvi de l'euro i el dòlar per multiplicar els seus beneficis a costa de l'interès dels seus clients.

Els seus operadors es comunicaven a través de xats a internet amb noms tan reveladors com el Càrtel o la Màfia. S'hi entrava per invitació i, per poder-s'hi quedar després d'un mes de prova, s'hi havia d'«aportar valor», segons la documentació feta pública pel Departament de Serveis Financers de l'estat de Nova York. La pertinença al club podia anar acompanyada de serioses advertències: «Si ho engegues en orris, hauràs de dormir amb un ull obert a les nits», li van dir a un operador del banc britànic Barclays.

Les multes pactades amb el Departament de Justícia i altres agències com la Reserva Federal són un cop important per a l'Administració Obama, acusada sovint de ser massa tova amb les irregularitats comeses per les entitats financeres en els últims anys.

«La sanció que pagaran és adequada i proporcional amb els danys generalitzats que van ocasionar», va dir ahir la nova fiscal general de l'Estat, Loretta Lynch, a l'anunciar les mesures. «Això hauria de dissuadir els competidors de buscar beneficis a expenses del respecte a la llei i l'interès públic».

Diversos dels bancs implicats ja tenen la reputació molt tocada. Fa només uns mesos els reguladors dels Estats Units, el Regne Unit i Suïssa els van imposar una multa total de 3.830 milions d'euros (4.300 milions de dòlars) per manipular el Líbor, el tipus d'interès que utilitzen els bancs per prestar-se diners. Aquest mateix motiu li costarà ara 180 milions d'euros (203 milions de dòlars) a l'UBS suís, que ha sigut també acusat de frau per manipular el Líbor.

En qualsevol cas les multes que afrontaran els sis bancs sancionats empal·lideixen davant els seus beneficis. Només en el primer trimestre d'aquest any, JP Morgan va ingressar 3.652 milions d'euros dels seus negocis de divises i renda fixa, mentre que Citigroup va superar els 3.100 milions.

«La criminalitat es va donar a una escala massiva», deia ahir el director adjunt de l'FBI, una de les agències que ha participat en la investigació. «Els operadors dels bancs implicats es comunicaven amb un llenguatge en codi en els xats per fixar els preus diàriament».

Entre tots se les enginyaven per modelar els preus de les divises, el menys regulat dels mercats financers. Cada dia cinc bilions de dòlars en divises canvien de mà. I ho feien, segons Justícia, acumulant posicions i venent-les en el moment crucial, una maniobra especulativa que coordinaven entre els diferents participants en la trama. No només això. També aportaven als seus clients -grans inversors i companyies- preus diferents dels que havien cuinat per poder quedar-se amb la diferència.

Un dels operadors de Barclays va descriure el 2010 l'ethos del Càrtel: «Si no fas trampes és perquè no ho estàs intentant». En les multes imposades hi han participat diferents agències i la quantia total té dimensions històriques.

Notícies relacionades

DELICTE PENAL / Però el que és verdaderament insòlit és que quatre dels bancs hagin reconegut la seva activitat delictiva, una cosa que no succeïa des de fa dues dècades. I és que fins ara, malgrat les nombroses i inflades multes pagades en els últims anys, els bancs no han hagut de reconèixer cap culpabilitat en els acords extrajudicials tancats amb les autoritats dels EUA.

En qualsevol cas, els experts consideren que els càrrecs criminals ara reconeguts tindran, de fet, conseqüències més simbòliques que pràctiques. De fet, Bloomberg publicava ahir que l'equivalent nord-americà a la la Comissió del Mercat de Valors, la SEC, es disposava a permetre que mantinguessin les seves divisions de divises intactes, com si res hagués passat.

Temes:

Bancs