ESCÀNDOL POLÍTIC I FINANCER

El 15MpaRato acusa Hisenda d'ocultar informació sobre les 'targetes black'

El col·lectiu demana a l'Audiència que obligui el fisc a aportar tota la informació que té sobre l'ús a Caja Madrid d'aquests instruments opacs

Rato surt del seu despatx, aquest dimecres.

Rato surt del seu despatx, aquest dimecres. / EFE / FERNANDO ALVARADO

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

El col·lectiu 15MpaRato, personat en la causa contra Caja Madrid i Bankia per la sortida a borsa de l'entitat i les 'targetes black', ha sol·licitat noves diligències a l'Audiència Nacional, perquè obligui Hisenda a aportar informació relacionada amb l'ús d'aquestes targetes que no va ser adjuntada als expedients que l'Agència Tributària va remetre al Jutjat Central número 4 de l'Audiència en relació amb les inspeccions fiscals fetes a Caja Madrid entre el 2003 i el 2006. Segons aquest col·lectiu, que va aconseguir que el jutge Andreu imposés una fiança de 800 milions a Rato pel 'cas Bankia', la informació que no s'ha aportat al jutjat pot revelar que l'Agència Tributària tenia coneixement de les esmentades targetes i l'ús que en feien els diferents consellers.

"La nostra hipòtesi és que quan Rato es defensa dient que Hisenda estava al corrent de tot, diu la veritat", ha explicat la portaveu de 15MpaRato, Simona Levi, que ha detallat que en els informes d'Hisenda "hi falta la informació que pot ser sensible, i hi falta deliberadament".

Per aquest motiu, el col·lectiu ha presentat una diligència davant el jutjat central d'instrucció número 4 per demanar que s'aporti la informació que falta relativa a la peça separada de targetes de crèdit dins del cas Bankia. Concretament, se sol·licita la informació que afecta les retribucions en espècie fetes entre els anys 2004 i 2006; les partides comptables declarades en el model 190, relatives a les retribucions dineràries i informació i aclariments dels ajustos en els plans de pensions i sistemes alternatius de pensions.

Remuneracions i crèdits

També l'esquema de registre comptable de remuneracions a empleats mitjançant facilitats creditícies, la relació de vehicles a disposició dels empleats, les pòlisses d'assegurança de vida i malaltia dels consellers i informacions detallades relatives a les deduccions aplicades per l'entitat a l'impost de societats.

15MpaRato veu en aquestes llacunes de la informació un indici més que Rodrigo Rato no va actuar de manera individual, sinó que comptava amb la "complicitat i la connivència" dels últims governs i dels ens "vigilants", com Hisenda, la fiscalia, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el Banc d'Espanya i el FROB.

Notícies relacionades

Així mateix, Levi ha apuntat que els correus intervinguts a l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa demostren aquesta connivència, ja que en un d'ells l'expresident indica que s'enviï un iPod a una consellera de la Comunitat de Madrid.

El col·lectiu, per una altra part, sol·licita al jutge l'ingrés a la presó de Rato, com ja ho va fer el 2012, encara que llavors el jutge va rebutjar aquesta mesura. L'advocada del Col·lectiu Ronda, Carme Herranz, que defensa els interessos del 15MpaRato, ha argumentat que es donen les circumstàncies --risc de fuga i possibilitat de manipulació de proves-- perquè el jutge consideri l'empresonament.