La crisi de Banco Madrid en cinc claus

Hi ha més de 15.000 dipositants amb els seus estalvis a Banco Madrid. D'aquests, 500 estalviadors tenen dipòsits superiors als 100.000 euros que no estarien garantits

2
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / PABLO ALLENDESALAZAR

1- ¿És normal que un banc presenti concurs de creditors?

El Banc d'Espanya ha presentat concurs de creditors, l'antiga suspensió de pagaments, de Banco Madrid aquest matí. Es tracta d'una mesura sense precedents en el sistema financer espanyol. El Banc d'Espanya, com a supervisor de les entitats financeres  i regulador, sol intervenir un banc quan hi ha problemes de solvència o de liquiditat i després el pot nacionalitzar, com va passar amb Bankia. La setmana passada, el Banc d'Espanya va intervenir Banco Madrid per les greus acusacions que pesen sobre la seva matriu, Banca Privada d'Andorra (BPA), de col·laboració en blanqueig de capitals procedent del crim organitzat. L'objectiu de la intervenció era garantir el funcionament del banc i facilitar la investigació del delicte de blanqueig. No obstant, el fet que el Govern d'Andorra ja estigui pensant a liquidar BPA ha derivat en un problema de liquiditat per al Banco Madrid. Avui el Banc d'Espanya ha anunciat el concurs del banc i ho justifica pel fort deteriorament de la situació financera de l'entitat com a conseqüència de les importants retirades de fons de clients que s'han produït i dels últims esdeveniments coneguts, que han afectat la seva capacitat per fer front al compliment puntual de les seves obligacions.

2- ¿Els clients poden treure diners del blanc?

No. L'operativa de l'entitat ha quedat suspesa. Els dipòsits dels clients de Banco Madrid estan garantits pel Fons de Garantia de Dipòsits d'Entitats de Crèdit, una guardiola que té la banca espanyola per fer front a la crisi, fins a un màxim de 100.000 euros per titular. Per sobre d'aquesta quantitat, no estan garantits. I els que estan coberts tampoc es poden recuperar avui mateix. Els clients hauran d'esperar que es compleixin els tràmits, que no se sap quant temps duraran.

3- ¿Quants clients de Banco Madrid tenen més de 100.000 euros?

Hi ha més de 15.000 dipositants amb els seus estalvis a Banco Madrid. D'aquests, 500 estalviadors tenen dipòsits superiors als 100.000 euros. Aquests clients podrien perdre part dels seus estalvis, els que estan per sobre dels 100.000 euros. Fonts pròximes a la intervenció confirmen que hi ha pocs creditors de deute perquè tenia molt poques emissions.

4- ¿Què passa amb els fons o productes financers vinculats a Banco Madrid?

En un banc s'ha de dinstingir el que són els recursos que estan en el balanç, és a dir, els dipòsits, i els que estan fora de balanç, com poden ser els fons d'inversió. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès aquest matí els reemborsaments dels fons d'inversió vinculats a Banco Madrid. Els fons no estan garantits pel Fons de Garantia de Dipòsits, però no es perden amb la liquidació del banc. De moment queden bloquejats, ja que la gestora, tot i ser independent, feia totes les operacions a través del banc i aquest no pot funcionar. Per això, és necessari que l'entitat arribi a un acord amb un tercer perquè aquest es faci càrrec de la gestió d'entrades i sortides. El normal és que ho faci en un temps molt curt, ja que tots aquests recursos no estan afectats per la presentació del concurs de creditors.

Notícies relacionades

5- ¿Banco Madrid es liquidarà?

Diverses fonts consultades apunten que Banco Madrid acabarà liquidat a causa de les petites dimensions i pel fort cop que ha rebut la seva reputació. El Banc d'Espanya ha optat pel camí ràpid cap a una liquidació ordenada per evitar que la fuga de dipòsits provoqui la fallida del banc.

Temes:

BPA