ESCÀNDOL FINANCER

El conseller delegat de BPA entra a la presó d'Andorra

Joan Pau Miquel, que ha declarat durant set hores, està imputat per blanqueig de capitals de procedència il·lícita

El conseller delegat de BPA Joan Pau Miquel, en una imatge de l’abril passat, a Andorra.

El conseller delegat de BPA Joan Pau Miquel, en una imatge de l’abril passat, a Andorra. / TONY LARA

1
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / ANDORRA

La batlle d'Andorra, equivalent al jutge instructor a Espanya, ha ordenat l'ingrés a la presó del destituït conseller delegat de Banca Privada d'Andorra (BPA) Joan Pau Miquel per un delicte de blanqueig de capitals procedents del crim organitzat.

Miquel, detingut divendres, va passar diumenge cap a les 20.00 hores a disposició judicial, i després de set hores de declaració, cap a les 03.00 de la matinada, la jutge especialitzada en delictes econòmics Canòlic Mingorance ha ordenat el seu ingrés a la presó andorrana de la Comella.

Miquel va respondre davant Mingorance de les acusacions formulades en el marc del denominat 'cas Emperador' de lluita contra la màfia xinesa, implantada a Espanya i amb l'empresari xinès Gao Ping com a suposat responsable màxim d'una estructura jeràrquica molt àmplia i ben definida.

TRAMA D'EVASIÓ FISCAL

De la trama global penjaven diverses xarxes, una de les quals dedicada exclusivament al rentat de diners que tindrien una presumpta procedència il·lícita. Del sumari inicial instruït per l'Audiència Nacional es desprèn que es tractaria d'operacions d'evasió fiscal després de deixar de pagar impostos a Espanya basant-se en factures suposadament falsificades.

Notícies relacionades

Miquel va ser detingut divendres com a conseqüència d'unes declaracions que va fer davant les fiscalies espanyola i andorrana un dels principals cervells de la xarxa de blanqueig del grup que liderava Gao Ping, l'empresari català Rafael Pallardó Calatrava, segons aquestes mateixes fonts.

Aquest home, titular de diverses societats que es dedicaven a comerciar amb productes de marroquineria procedents de la Xina, va assegurar als fiscals que Miquel era un dels artífexs financers de l'operativa per blanquejar els diners.

Temes:

BPA