Economia apunta al Banc d'Espanya pel retard en la intervenció de Banco Madrid

Fernández de Mesa assegura que va entregar l'informe al supervisor al febrer

El Banc d'Espanya argumenta que la potestat de sancionar per blanqueig resideix en el Sepblac

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El secretari d'Estat d'Economia, Íñigo Fernández de Mesa, ha destacat aquest dilluns que el Servei de Prevenció contra el Blanqueig de Capitals (Sepblac), que ell mateix presideix, ha actuat de manera "molt eficaç, amb ofici i amb decisió pròpia" en l'elaboració d'un informe "molt detallat i exhaustiu" sobre les possibles pràctiques de rentat de diners en el Banco Madrid, filial de l'entitat andorrana BPA.

"No s'ha actuat a rebuf de cap institució", ha dit De Mesa en un dinar informatiu organitzat per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE), per descartar l'acusació de seguidisme de les autoritats espanyoles respecte del Tresor dels EUA, que amb la seva actuació va precipitar la setmana passada la intervenció de BPA, primer, i de Banco Madrid, després.

De Mesa ha explicat que el Sepblac va iniciar la seva investigació "d'ofici" l'abril del 2014 i que va acabar el seu informe el febrer passat. Al ser preguntat sobre la tardança entre l'acabament de l'informe (febrer) i la intervenció de l'entitat (10 de març) i la queixa que aquesta demora ha suscitat entre les autoritats policials, De Mesa ha assenyalat el Banc d'Espanya: "El Sepblac va entregar el seu informe al Banc d'Espanya al febrer i el Banc d'Espanya, una vegada rebut aquest informe, ha procedit a actuar", ha dit el secretari d'Estat.

INTERCANVI D'ACUSACIONS

No obstant, fonts pròximes al Banc d'Espanya expliquen que la potestat sancionadora en matèria de blanqueig de capitals resideix en la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries i en el seu braç executiu, el Sepblac, que presideix el secretari d'Estat d'Economia. Al Banc d'Espanya, per la seva part, li correspon la funció supervisora de les entitats per vetllar per la seva solvència i liquiditat i per l'estabilitat del sistema financer.

Segons aquest repartiment de tasques, no correspondria al Banc d'Espanya actuar davant indicis de blanqueig, sinó al Sepblac, segons fonts pròximes a l'organisme supervisor financer. Segons aquest argument, la potestat sancionadora per blanqueig de capitals resideix en el Sepblac. El Banc d'Espanya va procedir a intervenir el Banco Madrid quan el supervisor d'Andorra va fer el mateix amb la matriu BPA.

SENSE COST PER A L'ERARI PÚBLIC

Notícies relacionades

El secretari d'Estat ha insistit aquest dilluns que el problema del Banco Madrid no és de solvència, sinó "reputacional", a l'haver-hi indicis de blanqueig de diners. Així mateix, ha recalcat que la seva tasca no era de captació de dipòsits, sinó de gestió d'actius financers.

De Mesa ha destacat que si s'hagués de liquidar el Banco Madrid no suposaria cap cost per a l'erari i ha afirmat que és un banc solvent amb actius per fer front als pagaments dels creditors. 

Temes:

BPA