Les claus per diferenciar diner negre de blanqueig de capitals

Hisenda ha detectat 705 contribuents que van presentar la Declaració Tributària Especial (DTE) i que mostren indicis d'activitats il·lícites

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L'Agència Tributària ha remès al Servei Executiu de Prevenció i Blanqueig de Capitals (Sepblac) un llistat de 705 contribuents que van presentar la Declaració Tributària Especial (DTE) i que tenen indicis d'haver comès blanqueig de capitals. Però ¿quina diferència hi ha entre que un contribuent tingui diner negre i que hagi comès blanqueig de capitals? Aquí les claus de la qüestió: 

¿Què és el blanqueig de capitals?

El blanqueig de capitals (també conegut com a rentat de diners o rentat de capitals) són mecanismes o procediments orientats a legalitzar béns o actius d'origen delictiu. 

¿Què és el diner negre?

El diner negre és diner opac al fisc. Pot ser de dues menes; diner negre procedent d'activitats delictives (tràfic de drogues, contraban d'armes, prostitució, extorsió, treball il·legal i, últimament, terrorisme...); i diner negre ocult a Hisenda, que no ha sigut declarat, generalment per eludir el pagament d'impostos. Aquest diner negre pot procedir d'activitats econòmiques lícites. 

¿Quin efecte té una regularització fiscal?

Una regularització fiscal té l'objectiu de fer aflorar diners per incrementar els ingressos de l'Estat. Però la llei no pot recolzar la legalització de diners obtinguts de manera il·legal. 

¿Quins són els mecanismes per blanquejar diners?

Notícies relacionades

L'objectiu del propietari de diners procedents d'activitats il·legals és que aquests diners passin a ser legals, que tributin i figurin oficialment com a resultat d'una activitat lícita. El denominat blanqueig de diners pretén l'ingrés en el sistema financer sense cridar l'atenció. Els grans capitals utilitzen els fons d'inversió, dipòsits estructurats i empreses legals per fer aflorar progressivament els diners cap a comptes regularitzats. Les transaccions es fan en paquets més petits, ingressos petits, transferències procedents de compres cancel·lades, viatges no realitzats, etcètera. 

¿Com es converteix el diner negre en diners legals?

A més de mitjançant una amnistia fiscal, el diner negre té mecanismes complexos que porten a l'aparent legalització. El blanqueig de diners sol implicar operacions financeres reiterades, transaccions i moviments entre múltiples comptes que complica el rastreig documental. Al final d'aquests moviments hi pot haver, per exemple, una compravenda d'actius d'alt preu la transacció dels quals suposa al final un ingrés important de diners ja rentats.