LLUITA CONTRA EL FRAU FISCAL

La 'llista Falciani' revela que la família Pujol ja operava a Suïssa el 1994

'El Confidencial' diu que el primogènit de l'expresident i la seva ex van tenir durant nou mesos fons a l'estranger, vuit anys abans del que va apuntar la UDEF en el seu informe

Sortida de Jordi Pujol Ferrusola de l’Audiencia Nacional, al setembre.

Sortida de Jordi Pujol Ferrusola de l’Audiencia Nacional, al setembre. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

Segueixen les revelacions del 'cas SwissLeaks', la llista de clients del banc HSBC que el 2009 va ser robada per un exempleat de l'entitat, Herbé Falciani. L'endemà que mitjans internacionals i el digital espanyol 'El Confidencial' traguessin a la llum gairebé 2.700 evasors espanyols, aquest dimarts el mateix diari apunta a la família de l'expresident Jordi Pujol. Segons la publicació, sembla que el clan dels Pujol ja movia fons a l'estranger com a mínim el 1994. El 3 de maig d'aquell any, el gran dels seus set fills, Jordi Pujol Ferrusola, i la seva dona, Mercè Gironès, van obrir un compte a la filial a Ginebra (Suïssa) del banc britànic HSBC per dipositar-hi presumptes fons opacs. El compte es va mantenir operatiu fins al 2 de febrer de 1995, és a dir, només va ser utilitzat durant nou mesos. Però aquest temps va ser suficient per deixar el rastre del cognom Pujol en el sistema informàtic del segon banc més important del món per volum d'actius.

Aquest document, diu el digital, constata que el clan Pujol disposava d'un compte a Suïssa fa dues dècades. També resulten relacionats amb el compte tres fills del matrimoni, anotats com a Mercè, Yoreli i Nouria, quan només tenien 7, 5 i 2 anys, respectivament.

'El Confidencial' explica que els apunts comptables de l'HSBC no aclareixen el volum dels fons que van arribar a acumular en aquest compte el matrimoni Pujol ni tampoc els moviments que van fer. Però la llista aporta dades que permeten relacionar aquest registre amb altres operacions sospitoses de la família, i que ja estan sent investigades per la justícia.

Els documents a què ha tingut accés 'El Confidencial' reflecteixen que Jordi Pujol Jr. es va identificar davant l'HSBC com un "economista director de finances, del sector d'explotació del marbre", segons recull la seva fitxa a l'entitat.

Notícies relacionades

Es dóna la circumstància que en aquell moment Jordi Pujol Ferrusola i la seva dona eren administradors d'una companyia dedicada a l'explotació i la comercialització de marbre i pedres per a construcció. D'aquí prové l'anotació del seu agent a l'HSBC. El negoci del marbre va reportar al matrimoni enormes beneficis gràcies a contractes amb l'Administració Pública que van estar envoltats de polèmica.

En el moment d'obrir el compte a l'HSBC, el matrimoni va demanar a l'entitat que tota la correspondència que generés el dipòsit fos remesa a una oficina situada al número 5-15 del carrer de Ganduxer de Barcelona, explica el diari. És la mateixa adreça on estan domiciliades les tres societats instrumentals que hauria usat Jordi Pujol Jr. per facturar presumptes comissions il·legals a canvi de la seva intermediació davant els poders polítics.