La llista Falciani traurà a la llum gairebé 2.700 evasors espanyols

Montoro diu que això és només «un aperitiu» del que hi ha als ordinadors d'Hisenda

El llistat de 106.000 clients de l'HSBC arreu del món inclou polítics, banquers i famosos

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

No és un cas nou, però conserva un alt poder explosiu. La llista de clients del banc suís HSBC que el 2009 va ser robada per un exempleat de l'entitat, Hervé Falciani, i després distribuïda entre els països afectats va fer córrer rius de tinta el 2010 arreu del món. També a Espanya, on entre la llista d'evasors va transcendir el nom de la família Botín, en què figuraven el ja mort Emilio Botín, el seu germà Jaime, i els fills de cadascun, entre ells Ana Patricia Botín.

No obstant ara, la llista, o un bon tros, està en poder del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ, per la sigla en anglès) que ahir va iniciar una publicació gradual de noms propis que continuarà els pròxims dies.

Segons va publicar ahir El Confidencial. com, unes quatre mil persones relacionades amb Espanya apareixen a la llista de clients del Hong Kong and Shangai Banking Corporation (HSBC) a Suïssa. D'aquest total, la base de dades a la qual ha tingut accés el diari digital conté 2.694 noms amb un total de 1.769 milions d'euros en comptes suïssos.

En total, les dades del col·lectiu internacional de periodistes fan referència a uns 106.000 clients de 203 països diferents amb més de 100.000 milions de dòlars a la filial suïssa de l'HSBC.

De moment, les dades avançades ahir inclouen els noms de polítics, dictadors, empresaris, banquers, actors, esportistes, models, cantants i persones relacionades amb el finançament del terrorisme, el blanqueig de capitals i el tràfic d'armes que van trobar refugi per als seus capitals en el secret bancari de Suïssa.

IL·LUSTRES EVASORS 

«No es tracta d'una novetat, ja que és una actuació de control i gestió contra el frau de l'anterior legislatura, tot i que sí que és una novetat que es coneguin els noms i cognoms», va valorar ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en al·lusió als contribuents espanyols.

Entre els noms internacionals apareixen els monarques del Mar-roc, Mohammad VI, i de Jordània, Abdul·là II, la model Elle Macpherson, els cantants David Bowie i Tina Turner, el motocilista Valentino Rossi o el pilot de fórmula 1 Michael Schumaker.

Entre les persones relacionades amb Espanya, a part de la família Botín, El Confidencial.com va difondre els noms de Fernando Alonso, el futbolista Diego Forlán o l'exmagistrat del Suprem Ramón López Vilas.

També hi ha noms catalans com el de l'exvicepresident del Barça Alfons Godall, l'empresari Gustavo Buesa i l'exdiputat del PSC Dídac Fàbregas. En un altre avanç de la llista fet públic per El País l'abril del 2013 també se citava Josep Maria Bosch Aymerich i l'asturià Fernando Masaveu Herrero.

En el cas espanyol, la pràctica totalitat dels contribuents inclosos a la llista van regularitzar la seva situació el juny del 2010 després d'haver rebut una carta avís de l'Agència Tributària (el fisc va ingressar per això 260 milions, 200 d'ells de la família Botín) i van ser objecte d'una inspecció, algunes de les quals es van dirimir als tribunals. També hi ha casos com el de Fernando Alonso que no pot ser titllat de defraudador, ja que va acreditar residència fiscal a Suïssa.

«Les persones d'aquesta llista ja s'han posat al dia i s'han resolt els seus casos a tots els efectes en l'anterior legislatura», va aclarir ahir el ministre d'Hisenda. Segons va dir, aquesta llista «és només l'aperitiu» comparat amb les «desenes de milers de noms que figuren en els ordinadors de l'Agència Tributària».

Notícies relacionades

El grup socialista va sol·licitar ahir la compareixença al Congrés dels Diputats d'Hervé Falciani, tot i que el Govern s'hi va mostrar contrari per considerar que no aportava «res».

Falciani, que col·labora amb la Justícia espanyola contra els defraudadors a Suïssa (país al qual Espanya va negar la seva extradició) col·laborarà amb el partit Podem per elaborar un informe sobre el frau, segons va anunciar ahir la formació liderada per Pablo Iglesias.