ESCÀNDOL

Falciani afirma que als fitxers de HSBC hi ha molts més noms que els 106.000 revelats

"No és més que la punta de l'iceberg", destaca en una entrevista

1
Es llegeix en minuts

L'informàtic Hervé Falciani, empleat del banc HSBC que es va emportar els fitxers sobre les pràctiques d'evasió fiscal de l'entitat a través de la seva filial suïssa, afirma que hi ha molts més noms que els 106.000 titulars de comptes que s'han publicat a la premsa.

"Només és la punta de l'iceberg", subratlla Falciani en una entrevista publicada avui a 'Le Parisien', i explica que els periodistes només han tingut accés a "una part" dels fitxers que ell va filtrar al deixar HSBC el 2007.

També precisa que allà estan registrades "diversos milions de transaccions" interbancàries, xifres que "poden donar una idea del que hi pot haver a sota de l'iceberg".

D'acord amb el consorci de mitjans de comunicació que ahir van informar del contingut dels fitxers, s'han identificat 106.000 tenidors de comptes d'uns 200 països a la filial suïssa de HSBC pels quals van transitar uns 180.600 milions d'euros.

Preguntat sobre si més enllà de HSBC les entitats financeres franceses hi estan implicades, Falciani respon que "és impossible que els grans bancs francesos no ho estiguessin" ja que en aquest negoci "estan ben posicionats".

Afirma que els nous dispositius internacionals per a l'intercanvi automàtic d'informació bancària amb fins fiscals no posarà fi a aquest fenomen de l'evasió.

"La reglamentació --argumenta-- se centrarà sobretot en els clients particulars que declaren un compte en el seu nom propi", però aquests són els "petits" defraudadors, mentre que els d'alt nivell recorren a societats pantalla, "a vegades creades de manera fraudulenta".

Notícies relacionades

També posa l'accent en la protecció de les persones que com ell donen l'alerta --està sota l'amenaça d'una ordre internacional d'arrest llançada per Suïssa per sostreure els documents de HSBC--, i que "han de poder subsistir, i les seves famílies també. És de sentit comú".

Segons Falciani, les trames financeres d'evasió fiscal constitueixen un fenomen al qual no se li dóna la verdadera importància.