'CAS SWISSLEAKS'

La 'llista Falciani' revela els noms de més de 130.000 evasors fiscals

Entre els clients a qui presumptament va ajudar el banc HSBC hi ha Emilio Botín i els reis del Marroc i Jordània

2
Es llegeix en minuts

Diversos mitjans de comunicació de tot el món publiquen aquest dilluns, en el marc de l'anomenat 'SwissLeaks', la famosa 'llista Falciani', en què figuren "milers de clients de l'HSBC de Ginebra' que van evadir impostos. Entre aquests presumptes evasors fiscals destaquen el desaparegut president del Santander Emilio Botín, el pilot Michael Schumacher, el futbolista Diego Forlán i els reis del Marroc i Jordània, entre altres.

La llista, elaborada amb la informació de l'HSBC de Ginebra que l'informàtic Hervé Falciani va gravar en un cedé i va entregar a la Hisenda francesa el 2009, surt a la llum fruit d'una investigació internacional coordinada per 'Le Monde' i l'ICIJ (Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació). Entre els diaris que publiquen la llista s'hi inclou, a més de 'Le Monde', a Espanya 'El Confidencial' i al Regne Unit 'The Guardian'.

EN ESPANYA, 2.700 CLIENTS

Segons explica 'El Confidencial', les autoritats franceses van reenviar a les espanyoles la informació sobre els ciutadans d'Espanya que apareixen a la llista. Són uns 2.700 clients reals, afirma el diari digital, que a partir d'aquest dilluns publicarà els noms més destacats.

Segons el digital, la família Botín tenia una fortuna oculta a l'HSBC de Suïssa de més de 2.000 milions d'euros i afegeix que també va utilitzar un entramat societari a Panamà i a les illes Verges amb testaferros "per amagar qui hi havia al darrere dels seus comptes".

El pilot de fórmula 1 Fernando Alonso --té la residència fiscal a Suïssa i els seus assessors han explicat al diari digital que "la seva situació ha estat i està en regla i que mai ha tingut problemes amb la Hisenda espanyola ni amb les d'altres països"-- també apareix a la 'llista Falciani'.

ESPORTISTES, REIS I ARTISTES

Michael Schumacher, Valentino Rossi, el rei Abdul·là II, la model Elle MacPherson o el tennista Marat Safin són altres dels noms que figuren a la llista, en què també destaquen els del pilot de fórmula 1 Heikki Kovalainen, els cantants David Bowie i Tina Turner, l'empresari Flavio Briatore o l'actor Christian Slater.

Notícies relacionades

Entre els noms de la llista que publica 'El Confidencial' també hi ha catalans, com l'exvicepresident del Barça Alfons Godall, Juan de Dios Dexeus Trias, germà dels ginecòlegs Santiago i José María Dexeus i cònsol general de Luxemburg a Barcelona, l'exdiputat del PSC Dídac Fábregas i l'empresari Gustavo Buesa, pròxim a CiU i investigat en el marc del 'cas Crespo'.

Hervé Falciani col·labora des del 2009 amb la justícia de diversos països, on aporta informació --de la qual es va apoderar quan treballava a la filial suïssa del banc HSBC-- de més de 130.000 suposats evasors fiscals que podrien tenir diners en bancs suïssos.