Mor l'exdirigent de Seat i del metall de la UGT Manuel Gallardo

La Generalitat li acabava de concedir la medalla President Macià per la seva contribució a la indústria i a les relacions laborals

Mor el sindicalista de la UGT de Catalunya Manuel Gallardo als 72 anys.

Mor el sindicalista de la UGT de Catalunya Manuel Gallardo als 72 anys. / UGT.CAT

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

L'exdirigent de la UGT a l'empresa Seat i en el sector del metall Manuel Gallardo ha mort a l'edat de 72 anys, segons ha comunicat el sindicat. La mort s'ha produït només 13 dies després que la Generalitat li concedís la medalla al mèrit en el treball President Macià pel seu paper i la seva contribució a la indústria i les relacions laborals en uns moments decisius per al sector a Catalunya.

Manolo Gallardo, com era conegut al sindicat, va tenir un paper fonamental a Seat i el sector metal·lúrgic durant les dècades dels 90 i el 2000. Nascut a Écija (Sevilla), es va incorporar a Seat quan tenia 30 anys, en plena agitació sindical i política durant els últims anys del franquisme. Tres anys després, el 1975, es va afiliar a la UGT i va entrar en l'executiva de la secció sindical a Seat, un referent en el moviment obrer del franquisme i de la transició. Després de ser elegit secretari general de la UGT a Seat el 1980, va accedir a la presidència del comitè d'empresa el 1983, que va exercir fins al 1998, quan va fer el salt com a número u de la Federació del Metall del sindicat a Catalunya. Va deixar el càrrec al jubilar-se, el 2007.

Notícies relacionades

Durant la seva trajectòria va haver de fer front a la dura crisi de Seat de principis dels 90 i a l'onada de tancaments i deslocalitzacions industrials de l'última dècada. Va ser pioner en la modernització de les relacions laborals a Seat i en el metall amb l'aplicació de fórmules innovadores com els contractes de relleu i de jubilació parcial. Ell mateix es va convertir en un jubilat parcial els seus últims anys com a treballador a Seat, a què dedicava un mes de treball a l'any al ser substituït per un jove amb contracte de relleu d'un veterà. La resta de grans fabricants d'automòbils va seguir els seus passos i va implantar la mateixa fórmula.

També va ser un dels impulsors de la presència de Seat en el comitè europeu i mundial de Volkswagen i un dels artífexs de la fusió de les federacions del metall, de la construcció i d'altres branques productives. Durant el seu mandat al capdavant de la federació del Metall, Construcció i Afins (MCA), va ser un dels dirigents de pes de l'executiva de Josep Maria Álvarez. El sindicat ha lamentat "profundament" la mort de Gallardo, de qui ha destacat "el seu ferm compromís amb el sindicat i la defensa dels treballadors d'aquest país".

Temes:

Obituaris