Comptes en dubte

Mas no disposa de suports per aprovar els pressupostos perquè ERC vol una pròrroga El PSC avança que no li donarà els seus vots

Els comptes 8Mas-Colell entrega els pressupostos de la Generalitat al Parlament.

Els comptes 8Mas-Colell entrega els pressupostos de la Generalitat al Parlament. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El dia 15 de desembre pot ser una data clau no només per als pressupostos de la Generalitat. És el dia que acaba el termini dels partits per presentar una esmena a la totalitat als comptes del Govern per a l'any que ve. L'esmena és una manera de rebutjar totalment el projecte. I en termes polítics, es dóna per desautoritzat el govern que no és capaç de superar aquest tràmit, que es votarà el dia 17.

El cas és que ara com ara el Govern de Mas no disposa de cap suport. I al grup de CiU no falta qui es pregunta si realment s'arribarà a produir un debat sobre les esmenes a la totalitat davant aquesta soledat parlamentària. Poden passar dues coses: que Mas salvi l'obstacle gràcies al fet que ERC no recolzi les esmenes a la totalitat de la resta de partits que probablement presentaran, o bé que abans d'arribar a aquest punt pugui ja dissoldre's el Parlament per la convocatòria d'eleccions anticipades.

Preguntat sobre si Esquerra presentarà esmena a la totalitat, el diputat republicà Pere Aragonès va desviar la qüestió i va dir que estava «convençut» que hi haurà avançament electoral en clau de procés sobiranista gràcies a un acord entre ERC i el Govern.

Si no hi ha avançament electoral, Mas pot seguir tramitant els comptes si ERC rebutja els vetos de l'oposició. En tot cas, a finals d'any el Govern aprovarà la pròrroga (els comptes de l'any següent han d'aprovar-se abans del 31 de desembre). I fins al 4 i 5 de febrer no arribaria la votació definitiva després dels debats parcials que se celebraran sobre els comptes per seccions, per àrees de despesa i ingrés.

Llavors, al febrer, Mas es tornaria a trobar amb la necessitat que almenys ERC s'abstingués, per evitar que el projecte sigui rebutjat. No és aquesta la intenció dels republicans en aquest moment.

Davant d'aquesta situació, fa unes setmanes es va obrir el camí de la possible negociació amb el PSC. Però un cop el president

No en va, ahir mateix, tot just conegut el projecte del Govern, Iceta ja va anunciar que el seu grup no el recolzarà. Evidentment, va acusar Mas d'aquesta decisió: segons el PSC ha estat el president

«En la mesura que el full de ruta del president Mas no va per aquest camí, és molt difícil plantejar qualsevol tipus de col·laboració», va etzibar el dirigent socialista.

És impensable qualsevol altra opció, com la del PPC, que va ser fidel aliat de Mas en l'anterior legislatura. Amb tot, ahir la portaveu de Convergència, Mercè Conesa, va parlar d'una ronda de contactes amb el conjunt de partits. Serà en tot cas una d'aquelles convocatòries protocol·làries.

I s'espera també d'ICV-EUIA, Ciutadans i la CUP un rebuig frontal als comptes. Aquests últims ja han anunciat que presentaran una esmena a la totalitat.

Notícies relacionades

¿On hi ha llavors la sortida al laberint? En una paraula: pròrroga. Prorrogar els comptes d'aquest any. I per salvar la promesa de recuperar la paga extra retallada als funcionaris, ERC proposa al Govern que faci una ampliació de crèdit per fer possible aquesta despesa, prevista en el projecte presentat ahir pel conseller

Mas ha volgut demostrar que la retirada de suport per part d'ERC no condiciona la seva navegació. En el joc de la política, el gest és gairebé tan important com la mesura. Pot ser que finalment no hi hagi pressupost, però la culpa no seria del Govern, a ulls de CiU.