EL POLS SOBIRANISTA

Moody's creu que la supressió del 9-N original redueix la incertesa política

Un front comú dels partits pro consulta seria "positiu" en termes crediticis per a Catalunya, segons l'agència de qualificació

2
Es llegeix en minuts

L'agència de qualificació creditícia Moody's considera que la decisió del president de la Generalitat, Artur Mas, de descartar la consulta original del 9 de novembre i substituir-la per una altra sense cens oficial "redueix la incertesa política a curt termini tant per a Catalunya com per a Espanya".

En un comentari sobre la conjuntura política catalana donat a conèixer avui, Moody's entén que ara el debat català pot "desplaçar-se cap a una discussió" respecte a un "traspàs de competències més elevat en matèria fiscal" des d'Espanya a aquesta comunitat. De fet, Moody's sosté que, segons les últimes enquestes, la primera opció entre els votants és que Catalunya segueixi a Espanya, però amb més autonomia fiscal, més que la independència de Catalunya respecte a Espanya.

Moody's recorda que Mas ha atès la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la consulta del 9-N i que ara ha optat per una altra que no tindrà "implicacions legals" ni cens oficial de votants, ni comptarà amb el suport de funcionaris, de manera que els catalans podran expressar la seva visió respecte a la independència "respectant la llei espanyola", apunta.

CONVOCATÒRIA D'ELECCIONS

En qualsevol cas, Moody's considera que aquesta decisió del Govern no resoldrà la pretensió catalana de disposar de més competències i de gestionar més recursos, i apunta que el "següent pas en les aspiracions d'independència de Catalunya" probablement seran unes eleccions. Moody's es fa ressò de l'expressió recentment utilitzada per Mas en el sentit que aquests comicis serien la votació "definitiva" sobre la independència de Catalunya.

L'agència argumenta que si Mas i la seva formació són capaços de conformar un front comú amb els partits pro consulta que li permeti obtenir majoria absoluta, probablement hi haurà eleccions anticipades.

En el supòsit de victòria d'aquest bloc, la posició per negociar amb el Govern seria "forta" i Catalunya podria estar en condicions de satisfer algunes de les seves demandes d'obtenir més recursos "dins de les possibilitats legals de la Constitució", una hipòtesi que Moody's creu que probablement seria "positiu" en termes crediticis per a Catalunya i potencialment negatiu per a Espanya. Actualment, aquesta agència dóna a Catalunya un ràting de Ba2, equivalent a bo porqueria, i atorga a Espanya una nota de Baa2, equivalent a un aprovat.

En el cas de no ser possible una candidatura conjunta, un escenari que Moody's veu menys probable que l'anterior, aquesta agència entén que hi hauria més confrontació política a Catalunya, ja que els partits catalans intentarien diferenciar-se els uns dels altres, i tot això seria "negatiu" en termes crediticis tant per a Catalunya com per a Espanya.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, Moody's no preveu "concessions significatives" del Govern central a la Generalitat abans del 2016, ja que el 2015 hi ha eleccions municipals i eleccions nacionals, de forma que augura que les relacions entre l'Executiu central i Catalunya continuaran "tenses" el 2015.

Moody's recorda que fins ara les tensions polítiques no han tingut repercussions financeres i que el clima polític no ha afectat el suport en termes de liquiditat del Govern central a la Generalitat. En aquest punt, Moody's indica que des del 2012 fins a finals d'aquest any, l'Estat haurà prestat a la Generalitat 31.300 milions d'euros a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), de forma que un 46% del passiu de la Generalitat està en mans de l'Estat.