Montoro menysprea el risc d'una tercera recessió a Europa

L'Autoritat Independent dubta sobre el camí de reducció de deute

L'oposició retreu al ministre les seves previsions «inversemblants»

Montoro, ahir al Congrés.

Montoro, ahir al Congrés. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Hi va haver un gran absent ahir en el debat econòmic del projecte de Pressupostos de l'Estat per al 2015. L'entrada d'Alemanya en recessió tècnica el tercer trimestre i el risc d'una tercera recessió a la zona euro poden trastocar les previsions de creixement de l'economia espanyola sobre les quals s'assenta el projecte de Pressupostos per a l'any que ve. La preocupació per l'escenari europeu és gran en els mercats financers i entre la major part dels analistes, i tot i així no va provocar ni una sola reflexió del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant les  sis hores de debat pressupostari al Congrés dels Diputats.

«Europa s'acosta perillosament a la seva tercera recessió en cinc anys, i vostè no hi ha fet referència», li va etzibar el líder socialista, Pedro Sánchez, que va considerar «inversemblants» les previsions del Govern. «Montoro ha superat Montoro», el ministre «s'ha encoratjat amb allò que Espanya va bé» i ni tan sols ha situat els pressupostos en la complicada situació europea «com si això no fos rellevant», va criticar el portaveu del PNB, Pedro Azpiazu.

NOVA ETAPA / Ignorant el risc que arriba d'Europa, Montoro va defensar els pressupostos del 2015 com «els més esperançadors» d'aquesta legislatura, amb els quals el Govern central vol obrir pas cap a una «nova etapa» de l'economia espanyola de «més prosperitat». Segons va dir, els pressupostos de l'any 2015 ja «no contenen retallades, perquè no són necessàries».

El  projecte de Pressupostos s'ha construït sobre la previsió que l'economia espanyola creixerà el 2% el 2015 (després de fer-ho l'1,3% aquest any) cosa que, segons el Govern, permetrà un creixement de l'ocupació de l'1,4% i que la taxa d'atur es redueixi del 24,7% al 22,9% de la població activa. Es preveu la creació de 620.000 llocs de treball entre el 2014 i el 2015 i 800.000 aturats menys.

El Govern creu que tot plegat reportarà un fort creixement dels ingressos tributaris (del 3,5%, abans de la cessió a ens territorials, malgrat la rebaixa d'impostos de 9.000 milions en dos anys) i per cotitzacions socials (del 6,8%).

Però si el PIB creix menys per efecte d'una recessió europea, no es podran complir els ingressos estimats, el dèficit perillarà i el Govern es veurà abocat a noves retallades, segons la crítica de l'oposició i els sindicats als Pressupostos.

Notícies relacionades

En el seu informe sobre les previsions oficials, la mateixa Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) opina que s'infravalora el risc d'Europa.

Ahir, l'Autoritat Independent va emetre un altre informe, sobre la sostenibilitat del deute públic, en el qual considera que hi ha un 73% de probabilitats que el deute se situï el 2017 per sobre del 98,5% del PIB estimat pel Govern central ja que «els supòsits de l'escenari base són optimistes».