Menys càrrega, més ingressos

El Govern preveu més pressió fiscal el 2015 malgrat la rebaixa dels impostos de la renda i de societats L'Executiu confia que hi haurà més creixement tot i els dubtes a la zona de l'euro

Servei 8 Contribuents a l’AgenciaTributària a Madrid.

Servei 8 Contribuents a l’AgenciaTributària a Madrid. / AGUSTÍ N CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Menys càrrega tributària no té per què ser igual a menys ingressos per a les arques públiques sinó a més. Aquesta quadratura del cercle és la que reflecteix el Govern en el pla pressupostari del 2015 que va remetre la setmana passada a Brussel·les. L'Executiu preveu que la pressió fiscal (el pes que els ingressos tributaris suposen sobre el conjunt de l'economia) s'elevarà en mig punt l'any que ve, fins al 34,1%, malgrat les rebaixes previstes als impostos de la renda (IRPF) i de societats.

Hisenda calcula que, per exemple, amb la rebaixa de l'IRPF, que ja es percebrà a les nòmines de gener, uns 1,6 milions de contribuents deixaran de tributar, dels quals gairebé 750.000 cobraran el salari íntegre sense retenció, a l'excloure's del gravamen els assalariats amb rendes inferiors a 12.000 euros anuals.

En els seus plans, el Govern confia que es produeixi una forta arrencada del creixement i de l'activitat en general que permetran incrementar els ingressos malgrat les retallades tributàries. I això, tot i els dubtes que creixen cada dia a la zona euro sobre l'evolució de l'economia als principals països de la zona. Fins i tot a Alemanya, la locomotora europea, hi ha dades que abonen la tesi d'una nova recessió. I tots són els principals clients de les exportacions espanyoles.

Consum i beneficis

Però Hisenda, malgrat aquestes incerteses, confia en el creixement que es produirà l'any que ve i en la consegüent empenta que registraran especialment el consum, gràcies a una despesa més gran de les famílies per una evolució més positiva del mercat de treball; i els beneficis empresarials que, com a conseqüència de tot plegat, obtindran més guanys.

El Govern creu que l'IVA, amb 60.260 milions d'euros i un increment del 9,9%; i l'impost de societats, amb 23.577 milions i un augment del 5,6% (4.000 milions més cada un comparant-ho amb l'avanç de liquidació del 2014), pal·liaran els efectes de la rebaixa fiscal que s'inicia el 2015. Aquesta restarà un total de 3.366 milions d'euros a l'IRPF i 437 milions en el gravamen de societats.

L'increment de la pressió fiscal es produirà tant en els impostos sobre la producció i importacions, que passarà de l'11,29% a l'11,64%, com per l'increment de la pressió fiscal dels impostos corrents sobre la renda i la riquesa, que repuntarà lleugerament fins a arribar al 10,33% (enfront del 10,28% de l'exercici actual).

Notícies relacionades

La pressió fiscal dels impostos sobre el capital es mantindrà, en canvi, pràcticament estable, amb un 0,47%, enfront del 0,46% d'aquest any, igual que la referida a les cotitzacions socials, que caurà lleugerament al 12,12% des del 12,15% de l'any 2014.

En una intervenció feta recentment en un fòrum celebrat a Barcelona, el secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre, va afirmar que l'objectiu del Govern és que el conjunt dels ingressos de l'Estat (els tributaris i la resta) se situïn al voltant del 38% o 39% del producte interior brut (PIB), i la despesa pública, «sense ajustos addicionals», es redueixi del 43% del PIB en què està actualment a l'entorn del 40%/39%.