MOVIMENTS EN EL SECTOR ENERGÈTIC
Endesa assegura que el Govern accepta la seva nova estructura
La junta aprova la venda dels actius americans a Enel i un dividend rècord

El conseller delegat d’Enel, Francesco Starace (esquerra), amb Borja Prado, ahir. /
El Govern no va posar pegues a la decisió d'Enel, accionista de control d'En-
desa amb el 92% del capital, de quedar-se amb els actius llatinoamericans de la seva filial espanyola i centrar-la en el negoci ibèric. Així almenys ho va assegurar ahir Borja Prado, president de la principal elèctrica espanyola: «Va ser una actitud diferent dels uns i dels altres, però en general cordial i ens han tractat amb molt respecte».
A alguns membres de l'Executiu, segons el directiu, «els ha alegrat veure que Endesa segueix existint com una empresa espanyola i que no hi ha cap variació sobre això». I algun altre, va afegir, «per un aspecte més sentimental, expressava que li feia pena que Amèrica sortís d'Endesa».
En aquest sentit, Prado va recordar que Enel va pagar més de 40.000 milions d'euros per Endesa fa sis anys, i va assegurar que ara ha procedit a «reestructurar» el seu grup empresarial. «Crec que això, com que són gent molt intel·ligent i ben preparada, els membres del Govern ho han entès bé», va afegir.
QUÒRUM AMPLI / La junta d'accionistes d'Endesa va aprovar ahir la separació dels actius llatinoamericans i el pagament de dos dividends extraordinaris a finals d'octubre de 14.605 milions d'euros, el més gran de la història empresarial del país. D'aquesta quantitat, 8.252 milions corresponen al que ingressarà Endesa d'Enel per la venda, mentre que per finançar la resta la firma espanyola s'haurà d'endeutar. La reunió va comptar amb una representació del 94,8% dels propietaris, la més gran dels últims anys, i a penes tres petits inversors es van queixar de l'operació, mentre que el representant d'un gran fons la va aplaudir.
Notícies relacionadesPrado va destacar davant els accionistes que Endesa ha sobreviscut als durs últims anys («el vaixell segueix flotant») i ara «aposta per Espanya» (el nou pla estratègic passa per invertir 2.500 milions fins al 2016, el 25% més).
A més a més, va tenir unes paraules més amables que en anteriors ocasions amb l'Executiu. «Confiem en la recuperació econòmica d'Espanya que, sens dubte, ha estat impulsada per les iniciatives i encertades reformes econòmiques executades pel nostre actual Govern», va alabar, abans de passar de puntetes per la reforma elèctrica més criticada en altres temps: «Tampoc els puc negar que la regulació actual no ens sembla la més adequada, però confiem que tingui la virtut d'impedir la generació de nous desequilibris financers i asseguri l'estabilitat del model regulatori en els pròxims anys». L'únic retret va ser per la central nuclear de Garoña: «Una sèrie de situacions de falta de coordinació al Govern» n'han endarrerit la reobertura.
- Tecnologia «Guanyava 150 K a l’any, ara sobrevisc venent a eBay»: l’enginyer que va perdre la feina per la IA
- Dos grups d’experts reformaran la DGAIA en un termini de tres mesos
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- Accident Una persona morta al centre comercial Via Sabadell en desprendre's un plafó de formigó d'una botiga
- L’atropellament revifa el malestar veïnal a Cornellà pel trànsit
- Aquests són els trucs casolans més efectius per eliminar puces i paparres en gossos
- Accident Una persona morta al centre comercial Via Sabadell en desprendre's un plafó de formigó d'una botiga
- Funció pública El Govern central promet als funcionaris pagar-los «ben aviat» la pujada salarial del 0,5% que els deu des de l’any passat
- Sobre la seva constitucionalitat El TC resoldrà sobre l’amnistia en un ple monogràfic el 24 de juny a l’analitzar el recurs del PP
- El grup reforça l'aposta per la comunitat María Ortiz pren possessió com a directora general de Prensa Ibérica a Extremadura