PROVA D'ESTRÈS AL SECTOR FINANCER EUROPEU

El Banc d'Espanya convoca les entitats per l'examen del BCE

L'organisme espanyol i el sector coordinaran la publicació de la informació diumenge

Els bancs tindran els resultats dijous i es reuniran amb el supervisor divendres

3
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR / MADRID

El Banc d'Espanya no vol deixar caps per lligar de cara a la publicació aquest diumenge dels crucials resultats de la prova de resistència i l'anàlisi dels actius que el Banc Central Europeu (BCE) ha realitzat a més de 120 entitats de l'eurozona com a pas previ a assumir la seva supervisió. Llevat que hi hagi un canvi d'última hora, la institució presidida per Mario Draghi informarà les entitas dels resultats dijous, mentre que l'organisme governat per Luis María Linde els ha convocat per divendres al matí.

Les reunions seran individuals amb cada entitat i, per part dels bancs, hi estaran presents alts directius dels departaments financer, de comunicació, i del responsable de la relació amb el mateix Banc d'Espanya (el d'intervenció general, normalment). En alguns casos, el de les entitats més rellevants, seran presencials a la seu del supervisor a Madrid, mentre que en algunes institucions més petites es realitzaran a distància.

RESPOSTA HARMÒNICA / L'objectiu de les trobades és comentar els resultats i coordinar la forma com les entitats informaran sobre aquests. Diumenge, el BCE els farà públics al migdia i realitzarà una roda de premsa posterior. El Banc d'Espanya té previst emetre una nota informativa global sobre les entitats espanyoles i els bancs faran el mateix amb els seus resultats de forma individual.

Al sector es dóna per segur que les entitats passaran la prova, malgrat que alguna pugui no fer-ho a la foto fixa de la seva situació al tancament del 2013, però sí amb les operacions que hagi realitzat des d'aleshores (els dos resultats es donaran per separat). Moltes entitats, de fet, han llançat emissions en els últims mesos per avançar-se a les noves exigències de capital o provisions que puguin sorgir. Alguns aspectes, com el tractament del fons de comerç que havia de perjudicar la banca espanyola, s'ha aconseguit arreglar parcialment encara que no a plena satisfacció de la banca.

«Tots sabem més o menys la nota que traurem i la foto és bona per a pràcticament tots», s'apunta. El focus, així, no està tant a veure si s'aprova com a comprovar amb quina comoditat s'aconsegueix i com queda la banca espanyola respecte de la francesa o l'alemanya.

VERSIÓ SUAVITZADA / Una alta font del sector apunta que el BCE ha suavitzat l'examen respecte de la seva idea inicial: al principi per aprofundir més en la duresa de la prova i ara en la transparència que suposa i en la convicció que el mercat està sobreestimant les necessitats de recursos que es destaparan. La seva màxima  fortalesa, així, serà la d'oferir un «nivell de transparència brutal» sobre les entitats, encara que això té el «costat fosc» de la dificultat d'«absorbir-la» per part del mercat, que genera el risc d'una excessiva «simplificació» en les anàlisis.

Notícies relacionades

Sobre els resultats en el conjunt europeu, afirma que «hi haurà molt suspens virtual», en referència a les notes al tancament del 2013 i en el present, i assenyala Deutsche Bank com un possible exemple d'això. En el cas espanyol, no preveu problemes tot i que reconeix que el nivell de capital és inferior al d'altres països per la ponderació més estricta del risc dels actius (a partir de la qual es mesura la solvència). Però l'autèntic desafiament, adverteix, no és superar la prova sinó aconseguir models de negoci viables i sostenibles i tornar a la rendibilitat.

Altres fonts del mercat, no financeres, consideren que si hi ha alguna entitat que suspèn no necessitarà injeccions de fons públics sinó que podrà captar-los de forma privada. No obstant, afegeixen que superar la prova no garanteix que tots els bancs estiguin preparats per afrontar un empitjorament pronunciat de la situació econòmica. Encara n'hi ha alguns, sostenen, molt vulnerables per la baixa qualitat dels seus actius (és a dir, la seva possibilitat de caure en morositat) o la seva excessiva exposició al deute públic o al finançament del BCE.