ADÉU AL PATRÓ DEL SANTANDER

Ana Patricia Botín, nova presidenta del Banco Santander

El consell d'administració ratifica el nomenament per unanimitat després de la mort d'Emilio Botín

Ana Patricia Botín, a Londres.

Ana Patricia Botín, a Londres. / PAUL HACKETT (Reuters)

3
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BARCELONA

Ana Patricia Botín, filla d'Emilio Botín, ha estat nomenada per unanimitat presidenta del Banco Santander pel consell d'administració. Després de la mort del patriarca d'un infart, el consell d'administració ha ratificat en una reunió extraordinària l'hereva després de ser proposada per la comissió de retribucions i nomenaments, que s'ha hagut de reunir també d'urgència.

El màxim òrgan de govern del banc ha manifestat el seu dolor per la mort de "qui ha protagonitzat l'extraordinària transformació del Banco Santander". El vicepresident primer de l'entitat, Fernando de Asúa, ha recordat que Botín va convertir al banc en el primer de l'eurozona i "en un dels més importants del món". 

La comissió de nomenaments ha considerat Ana Patricia Botín, que fins ara era la màxima responsable del banc al Regne Unit, com "la persona més idònia donades les seves qualitats personals i professionals, la seva experiència, la seva trajectòria en el grup i el seu unànime reconeixement nacional i internacional".

En les seves primeres declaracions com a presidenta, Ana Patricia Botín ha manifestat la intenció de seguir "treballant amb total determinació per seguir construint un Banco Santander cada dia millor" per als clients, els empleats i els accionistes".   

La mort del banquer que va convertir l'entitat en un colós financer internacional ha provocat consternació en el món econòmic, polític i empresarial. A més del seu pes en el sector financer, Botín s'ha destacat pel seu suport al món universitari i científic.

President de l'entitat des del 1986, després de prendre el relleu del seu pare, Emilio Botín ha catapultat el creixement del banc fins a convertir-lo en una entitat financera global. La nova presidenta, Ana Patricia Botín, que fins ara era la responsable del banc al Regne Unit, consolidarà el seu perfil com una de les dones més influents del món.

El Govern de Cantàbria ha decretat dia de dol oficial, i, per tant, les banderes de la comunitat autònoma onejaran a mig pal.

A més d'Ana Patricia Botín, en el consell d'administració també s'hi asseu un dels seus germans, Javier. També formen part de l'òrgan de govern el conseller delegat, Javier Marín; els vicepresidents primer, Fernando de Asúa; segon, Matías Rodríguez Inciarte; i tercer, Guillermo de la Dehesa; així com Sheila C. Bair, 'senior advisor' i presidenta del Systemic Risk Council de The Pew Charitable Trust i consellera de Thomson Reuters Corporation; Rodrigo Echenique; Esther Giménez-Salinas, professora de Dret d'ESADE-Universitat Ramon Llull; Ángel Jado Becerro; Abel Matutes, president del grup Matutes; Juan Rodríguez Inciarte; Isabel Tocino, exministra de Medi Ambient i doctora en Dret, i Juan Miguel Villar Mir, president del Grupo OHL.

El president del Grupo Santander, Emilio Botín, ha mort aquesta matinada al seu domicili de Madrid als 79 anys d'un atac al cor.

DONA FORTA AL REGNE UNIT

Ana Patricia Botín va néixer el 1960 a Santander i és llicenciada en Ciències Econòmiques. Va ser nomenada per primera vegada consellera del banc el 4 de febrer de 1989 i reelegida a les juntes generals de 1991, 1994, 1997, 2000, 2003, 2006 i 2014.

Fins ara consellera delegada de Santander UK (la marca del Santander al Regne Unit), es va incorporar al banc després d'un període a JP Morgan (1981-1988). El 1992 va ser nomenada directora general de Banco Santander, SA, i amb posterioritat va assumir la presidència executiva de Banesto entre el 2002 i el 2010. Entre altres càrrecs rellevants, és consellera no executiva de The Coca-Cola Company.

Notícies relacionades

El president de Banco Santander complia el seu mandat al capdavant de l'entitat el juny de l'any que ve, si bé havia garantit la seva continuïtat mentre mantingués el suport del consell i dels accionistes.

Durant la seva última roda de premsa per valorar els resultats de Banco Santander, Botín va assegurar que estaria "tot el temps que fes falta" al capdavant de l'entitat, despré de ser preguntat si es planteja jubilar-se. Botín complia 80 anys al mes d'octubre.

Temes:

Emilio Botín