ACOMIADAMENTS

Alstom presenta un ERO per a 193 empleats de la seva planta de Santa Perpètua

Puig lamenta que es va deixar escapar l'ocasió d'arribar a un acord i ara "es paga"

1
Es llegeix en minuts

La multinacional ferroviària Alstom ha presentat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que preveu acomiadar 193 dels 650 treballadors de la seva planta de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental).

La presentació formal es va fer dimecres i el període de consultes amb els sindicats, de 30 dies, ja s'ha obert. Fonts de l'empresa han assegurat que la intenció d'Alstom és trobar una solució dialogada i que adapti la capacitat del centre de Santa Perpètua a la demanda existent. Alstom ja va anunciar l'abril passat que tenia intenció de presentar un ERO per excés de capacitat productiva a la planta.

La planta d'Alstom a Santa Perpètua ha vist, en els últims anys, reduir de forma notable la demanda interna a causa de la caiguda dels encàrrecs per part de les administracions públiques, que des del 2009 no han encarregat a la fàbrica cap tren o tramvia. A nivell internacional, l'any passat la planta catalana va perdre l'encàrrec per fabricar el metro de Riad (Aràbia Saudita) i, actualment, la fàbrica catalana d'Alstom es dedica gairebé exclusivament a l'exportació a altres mercats internacionals.

La Generalitat s'ofereix a mediar

El conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha lamentat l'ERO, que ha atribuït al fet que fa un any no es pogués arribar a un acord entre direcció i sindicats per evitar-ho. "No vull atribuir la responsabilitat a ningú, però tinc la impressió que, entre els uns i els altres, fa un any vam deixar de perdre una ocasió magnífica", ha manifestat Puig.

Ha posat com a exemple l'acord que es va firmar a Nissan i que va permetre l'adjudicació de nous models a la planta de la Zona Franca: "A Nissan es va aprofitar; va costar, però vam aconseguir un bon acord de sacrificis però que va permetre reconduir la situació".

Notícies relacionades

"A Alstom no va ser possible i avui en paguem les conseqüències", ha sostingut Puig, que ha alertat que totes les plantes catalanes han de millorar la seva productivitat i competitivitat per fer front a les reestructuracions de les grans multinacionals.

"Prenguem-ne bona nota. Per evitar mals traumàtics hem de tenir un punt de sacrifici compartit, empresa i treballadors, per aconseguir uns nivells de productivitat que facin que els canvis i reestructuracions afectin com menys millor", ha sostingut. Ha afirmat que la Generalitat intentarà mediar, en cas que les dues partes l'hi sol·licitin, per buscar la solució "millor i menys traumàtica".