EMPRENEDORS (3 DE 5)

La Xina, centre de la innovació i les tendències de consum, també en medi ambient

El gegant asiàtic s'ha convertit en referent i amenaça per a les empreses tecnològiques d'Occident

Enterrament ecològic a la Xina.

Enterrament ecològic a la Xina.

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Xina és el centre del món. Potser és lluny des d'un punt de vista geogràfic i cultural però el cert és que qualsevol emprenedor ha de tenir al seu punt de mira, encara que sigui mirant de cua d'ull, el gegant asiàtic. Ja fa dècades que la Xina va deixar de ser comunista per convertir-se en el país més capitalista de la terra i de les seves fàbriques i els seus mercats sorgeixen les tendències que marquen la vida de la resta del planeta. La raó no és cap altra que el seu potencial econòmic, els seus milions d'habitants i la necessitat imperiosa dels seus governants de mantenir aquest ritme de creixement demencial per evitar el col·lapse polític, social i de les finances del país, i l'amenaça d'una revolta d'alt calibre.

Experts en consum com el professor del IESE José Luis Nueno ja pronosticaven fa una desena d'anys que la Xina es convertiria en el principal prescriptor de productes de consum per a Occident. La raó era, i és, òbvia. Qualsevol producte d'èxit a la Xina té la plataforma industrial òptima per impulsar-se per tot el món amb estructures de costos inimitables. A més no s'ha de subestimar l'èxode de ciutadans xinesos per tot el món, que de forma discreta s'han col·locat en l'entorn quotidià, en bars i botigues de tot tipus, i transformant-se ells mateixos en una ambaixada comercial i de noves formes de consum.

Tendència i amenaça

Però la Xina no només marca les tendències en productes de gran consum, ja ésuna amenaça per a sectors usualment reservats a les empreses del ric Occident. Els experts de Trendwatching destaquen amb rotunditat una previsió: "La Xina serà l'epicentre de l'ecoinnovació el 2014". I és que el medi ambient és una de les grans assignatures del progrés desbocat de la Xina, per la qual cosa bona part dels esforços milionaris del gegant s'estan destinant a innovacions en medi ambient en el sector de l'energia, el transport, la construcció... El teòric avantatge competitiu de les empreses occidentals en el camp mediambiental està clarament amenaçada. Si la idea de producte xinès s'associa en el futur a un producte innovador, d'alta tecnologia i respectuós amb el medi ambient, els fonaments de l'actual cultura consumista mundial estaran esquerdant-se.

Exemples

Un viatge a la Xina sol contribuir a trencar esquemes i corroborar-ne altres. Els experts de Trendwatching destaquen que aquesta tendència de protecció al medi ambient ja s'ha apoderat de la gran metròpoli asiàtica. Un exemple són aquestes màquines expenedores inverses instal·lades al metro de Pequín, que permeten als passatgers reduir el cost del bitllet si reciclen ampolles de plàstic. O la il·luminació intel·ligent instal·lada en algunes ciutats, que mitjançant llums led i potents sistemes informatitzats optimitzen el consum energètic.

Un altre exemple d'innovació en el camp de les energies és el desenvolupament de finestres intel·ligents portat a terme per l'Acadèmia de Ciències de la Xina. La finestra en qüestió estalvia i genera energia al mateix temps gràcies a un recobriment d'òxid de vanadi sensible a la temperatura que regula i emmagatzema electricitat en unes cèl·lules solars ubicades en el marc de la finestra.

Panells solars i autoenergia

En aquesta línia, el mercat energètic tremola davant la pressió dels fabricants xinesos en la producció industrial de panells solars o fotovoltaics. Les caigudes de preus fan cada dia més viables les instal·lacions d'autoproveïment energètic, una cosa que és considerada com una seriosa amenaça per les companyies elèctriques. El marc regulador intenta evitar aquesta revolució energètica.

L'organització que representa la indústria fotovoltaica de la UE, EU Prosun, ha denunciat davant la Comissió Europea que la Xina està vulnerant l'acord per posar fi a la guerra comercial pels panells solars i li ha exigit que actuï. "Les regles comercials de la UE estan sent vulnerades sistemàticament pels fabricants xinesos. Ni un sol fabricant xinès sembla estar seguint els preus mínims acordats per a les importacions a la UE", ha dit el president d'EU Prosun, Milan Nitzschke.

Dumping

"Els productes solars xinesos objecte de dúmping segueixen inundant el mercat de la UE, destruint la indústria europea i llocs de treball. La Comissió ha d'actuar ràpidament per detenir aquestes infraccions i aplicar sancions", ha ressaltat. EU Prosun ha remès 1.000 pàgines de documentació al departament de Comerç de l'Executiu comunitari que contenen al voltant de 1.500 ofertes d'empreses solars xineses que proposen preus per sota del nivell mínim acordat entre Brussel·les i Pequín.

La UE va imposar a mitjans de l'any passat recàrrecs aranzelaris antidúmping als panells solars procedents de la Xina. Pequín va respondre amb mesures similars però finalment les dues parts van arribar a un acord sobre un sistema de preus mínims per resoldre aquesta guerra comercial.

El model de ciutat 

Notícies relacionades

L'obsessió xinesa pel medi ambient ha arribat fins i tot al desenvolupament d'un projecte immobiliari (naturalment, macro) d'una ciutat sostenible i ecològica, una ciutat de vianants i amb predomini dels espais verds. La ciutat tindrà uns 350.000 habitants i ha rebut el nom de Tianjin Eco-City. A 150 quilòmetres de Pequín, la nova ciutat aspira a convertir-se en un nou model de desenvolupament per a tot Àsia i estarà completada el 2020 (en col·laboració amb Singapur).  La futura ciutat és un exemple que la Xina i les seves tecnologies marquen la ciutat del futur i les oportunitats i riscos de l'activitat empresarial dels pròxims anys.

Pròxima entrega. 'La Xina, proveïdor mundial de tot. També de qualitat (o no)'.