EMPRENEDORS I TENDÈNCIES (1 de 5)

Els productes lliures de culpa, aposta d'èxit en nous negocis

Els consumidors aprecien que amb les seves compres contribueixin a millorar el medi ambient i, de passada, l'estatus

Texans vells per fabricar alfombres.

Texans vells per fabricar alfombres. / NUDIE

3
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / Barcelona

Els emprenedors busquen idees per invertir. La necessitat aguditza l'enginy i la crisi obliga poc més o menys al mateix. Milers de persones rumien a la recerca de la idea que subministri recursos a les seves butxaques. Per fer-ho, prestar atenció a les tendències de consum d'èxit pot ser la clau per trobar la via de sortida cap a una situació millor. L'informe 'Trendwatching', amb més de 250.000 subscriptors, pot ser un punt de partida per conèixer què pensen els mercats sobre el que està 'in' i el que està 'out'. Queda en mans de l'emprenedor interpretar si el que és una tendència mundial ho és o té raó de ser també en el seu entorn més pròxim.

La tendència principal

Defensi el planeta. Si vol vendre un producte o servei ofereixi qualsevol cosa que protegeixi el medi ambient. És el que opinen els experts a descriure les tendències de consum d'èxit per als pròxims mesos. Per aquests experts, un dels pilars que han servit per enfortir les iniciatives empresarials dels últims anys i que ho serà en els pròxims és el que denominen com els productes i serveis lliures de culpa. El concepte sostenible també s'engloba en aquesta tendència encara que per a alguns ha perdut embranzida ja que ha estat utilitzat en excés.

Opinen els experts que perquè qualsevol iniciativa empresarial tingui èxit amb aquest ampli paraigua ha de ser fidel al concepte. Bàsicament s'entén en aquesta denominació de lliures de culpa tots els productes i serveis capaços de conjugar la necessitat de ruptura de l'espiral d'atabalament que suposa reconèixer els danys que genera el consum al planeta amb la necessitat de recerca d'estatus. I és que la força que mou l'economia en general en els països rics és el consum, i especialment aquell que no és imprescindible.

El producte d'èxit assegurat

Si un emprenedor és capaç d'oferir productes o serveis que proporcionin estatus al comprador sense que aquest senti que per això s'està literalment carregant el planeta tindrà èxit. Si amb un producte de moda el consumidor està a l'última i a més aconsegueix transmetre que amb la seva ostentació preserva el món, l'èxit de l'article en qüestió estarà assegurat (o gairebé). En això hi ha consens, però hi ha una premissa que no pot ser en cap cas transgredida. Si aquest producte pretén ser una cosa que no és en realitat serà un rotund fracàs. El benefici per al planeta ha de ser real i no xerrameca 'marquetigniana', encara que aquesta abunda.

Els experts de Trendwatching posen alguns exemples de productes que han aconseguit èxit gràcies a aquest 'posicionament' comercial. El primer és Tesla, un vehicle de luxe elèctric, que pretén aglutinar el respecte al medi ambient amb l'estatus. El setembre del 2013 va ser el cotxe més venut a Noruega (a pesar de tenir un preu superior als 50.000 euros).

Però també en productes teòricament més senzills es pot recórrer als consumidors que aspiren a estar lliures de culpa. Nudie és una empresa que produeix alfombres d'edició limitada produïdes amb pantalons texans de segona mà. Una alfombra de 600 dòlars, potser esnob però lliure de culpa al capdavall.

Un altre exemple d'aquest tipus de productes són els que proposa Liberty United, una línia de joieria que als EUA ha aconseguit l'èxit amb l'hàbil estratègia de reciclar parts d'armes i bales decomissades per elaborar joies.

Reciclatge

Notícies relacionades

A nivell més rudimentari, qualsevol producte basat en deixalles o el reciclatge d'altres productes serveix per calmar els instints del comprador que vol calmar el seu complex de culpa. A la idea de tenir una taula de centre feta amb un palet, a l'ús intensiu d'objectes reciclats d'espart, vidre, càpsules de Nespresso o qualsevol altra cosa, ha d'unir-se el disseny i la feina ben feta de l'artesà. El desig d'un consum responsable és una confidència que certifiquen més del 90% dels consumidors i els nous emprenedors han de tenir aquest factor també en compte.

Aquest dimarts, segona part de tendències de mercat. L'èxit dels productes capaços de gestionar la informació personal a la xarxa.