ORDENACIÓ D'UN SECTOR ESTRATÈGIC DE L'ÀREA METROPOLITANA

El Parc de l'Alba tindrà una oferta comercial de 120.000 m2

El pla urbanístic de la zona redueix la superfície destinada al sector terciari

La Confederació del Comerç considera excessiu l'espai per a l'ocupació residencial

Vista aèria del Sincrotró, al Parc de l’Alba de Cerdanyola.

Vista aèria del Sincrotró, al Parc de l’Alba de Cerdanyola. / XAVIER JUBIERRE

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS
BARCELONA

El Parc de l'Alba de Cerda-nyola del Vallès «no tindrà un macrocentre comercial», en paraules del conseller

«La realitat objectiva és que en aquests moments no hi ha una iniciativa d'aquestes característiques», va comentar ahir Vila en referència a la possibilitat que pugui instal·lar-se una gran superfície comercial en aquest projecte. Tant Vila com l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, van destacar que la limitació dels espais comercials és més gran de la prevista inicialment -com a màxim podrà ocupar el 7,11% del total de metres quadrats de la suma del Parc de l'Alba i del sector Can Costa.

Vila va destacar que no té «una bola de vidre» per veure quines empreses consideraran atractius aquests terrenys. Però, sigui com sigui, 100.000 metres és una superfície només una mica inferior a la de La Maquinista (145.000, amb l'ampliació). Aquests terrenys estan situats en un enclavament estratègic a nivell de connexions per la confluència de la B-30 i de l'AP-7 i per la proximitat a l'aeroport, a l'AVE i al ferrocarril. Diverses fonts han assenyalat que hi ha inversors estrangers que tenen interès per instal·lar-se en aquests terrenys, però igualment descarten que s'hagin presentat, de moment, ofertes concretes.

La Confederació del Comerç de Catalunya (CCC) ha presentat al·legacions al projecte. «El sostre de superfície aprovat, encara que és inferior a l'inicial, ens sembla excessiu per cobrir l'ocupació residencial que hi haurà en aquesta zona», va comentar Miquel Àngel Fraile, president de la Confederació. «Hem al·legat que no es posi en marxa fins que almenys el 50% de l'oferta residencial estigui ocupada», va afegir.

TERMINIS DILATATS / Encara que el projecte ja està definit, els terminis a què s'enfronten són dilatats. De fet, ahir no va fer res més que passar el tràmit del consorci creat entre la Generalitat i l'ajuntament de Cerda-

nyola. Al llarg d'aquest mes s'haurà de sotmetre a l'aprovació de la comissió d'urbanisme de Barcelona i a la de la mateixa Generalitat. Després vindrà la fase de desenvolupament, que té un horitzó del 2028 per a la zona del Parc de l'Alba i del 2034 per a la zona de Can Serra, a l'extrem sud del parc.

El cert és que l'espai destinat al sector terciari no és el més gran. Un terç del terreny (1,4 milions de metres quadrats) es destina a l'activitat econòmica, dins la qual s'inclou el parc científic, que té com a objectiu desenvolupar empreses amb alt contingut tecnològic aprofitant els tres pilars científics que suposen la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc Tecnològic del Vallès i Esadecreapolis. De moment, en aquest entorn estan situades empreses com

Notícies relacionades

T-Systems, Sener i el Sincrotró.

El projecte també inclou el desenvolupament de diversos espais lliures que permetran mantenir la connexió entre els parcs de Collserola i Sant Llorenç de Munt. El primer pas serà, no obstant, la urbanització de tots els terrenys perquè puguin destinar-se als usos previstos, cosa que previsiblement suposarà un parell d'anys, segons el director de l'Incasòl, Damià Calvet.