Els canvis en un servei essencial

La quota fixa de la llum puja fins al 70% en un any

El preu dels kW contractats ja és la quarta part de la factura

El rebut pot encarir-se fins a un 20% si es té potència ociosa

Treballs de reparació de xarxa d’alta tensió al Baix Empordà.

Treballs de reparació de xarxa d’alta tensió al Baix Empordà. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / Barcelona

Una autèntica pujada. La quota fixa del rebut de la llum, que es paga s'utilitzi o no l'electricitat, ha registrat una pujada del voltant del 70% en l'últim any. Aquesta acumulació d'increments que va començar l'agost passat inclou el que el ministeri d'Indústria va incorporar el cap de setmana passat en l'ordre que establia les tarifes regulades de la llum durant el primer trimestre d'aquest exercici.

Encara que aquesta recomposició de la factura s'ha compatibilitzat amb una retallada del preu del quilowatt consumit (la part variable), aquest no compensa sempre l'augment de la part fixa. Aquesta passarà a suposar ara gairebé una quarta part del que es paga en un rebut mitjà, mentre que un any enrere significava al voltant del 15%, segons es desprèn de l'informe emès per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) sobre les noves tarifes regulades.

Un exemple concret facilita la comprensió. El terme fix de potència de la factura d'una família de quatre membres amb 6,6 quilowatts contractats (kW) pujava un any enrere a uns 26 euros -la suma de dos rebuts, ja que fins al juny es facturava cada mes-. El mateix concepte es va elevar en l'última factura fins a 36,75 euros i, en la pròxima, superarà els 41 euros, després de l'últim increment.

«Ara és importantíssim adequar la potència contractada a l'ús», afirma José María García Casanovas, portaveu d'energia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya.  En opinió d'aquest expert, «el punt de tall se situa entre les tres o quatre hores d'ús de la potència contractada. Si no s'arriba a aquest nivell, hi ha potència ociosa i es paga més. Si se supera, la factura pot resultar més barata.

Un altre exemple concret per facilitar la comprensió: si es tenen 6,6 quilowatts contractats i s'utilitzen més de 24 kW al dia, en termes generals, la factura no puja. Si se situa per sota, la tarifa serà més cara.

Segons la CNMC, l'impacte de la mesura és desigual. De fet, per als usuaris més comuns, els de la tarifa 2.0A, que són més de 22 milions, el preu mitjà pot pujar fins al 20% si tenen «una baixa utilització de la potència». En canvi, si són intensius en el seu ús poden registrar rebaixes de fins al 15%.

Facua-Consumidors en Acció assegura que la pujada del terme de potència al febrer és del 17,9%, mentre que el preu del kW consumit baixa el 6,9%. Segons les anàlisis d'aquesta organització, la factura s'ha encarit el 35,1% en els últims cinc anys per a l'usuari mitjà. Amb les tarifes fixades en el primer semestre del 2009, el rebut representava 57,29 euros mensuals (impostos indirectes inclosos) i avui puja a 77,38 euros. En 10 anys, la pujada ha estat del 75,4%; amb els tarifes vigents durant tot el 2004, l'usuari mitjà abonava 44,11 euros.

Segons el representant del Col·legi d'Enginyers Industrials, el ministeri d'Indústria té raó a l'afirmar que les tarifes regulades pugen menys per als usuaris domèstics. De fet, l'increment mitjà per a les famílies se situa entre l'1% i el 2%, mentre que per a les empreses està entre el 2% i el 2,5%. Els primers suposen al voltant de la quarta part de la facturació, mentre que els segons són el 75%.

Fonts del sector afirmen que el canvi en el pes de la part fixa del rebut «té un impacte neutre en els ingressos totals, ja que per a alguns usuaris suposarà una pujada del rebut mentre que per a altres serà una baixada».

El cert, afegeixen, és que la tendència serà que la part fixa del rebut creixi més. Ho va recomanar el regulador. De fet, amb els peatges d'accés, que inclouen des de la retribució fins a la distribució o el transport fins a les primes a les energies renovables, es cobreixen costos fixos. «Si hi ha costos fixos el més lògic és que hi hagi ingressos fixos per finançar-los», destaquen. En qualsevol cas, campanyes com

Notícies relacionades

www.bajatelapotencia.org, avalada per organitzacions ecologistes i de consumidors, adquireixen més rellevància després de l'última pujada de la part fixa del rebut.

El secretari d'Organització del PSOE, Óscar López, va qualificar ahir aquestes mesures d'«un fet molt greu» i «injust» que no fa res més que incrementar la pobresa energètica que està creixent al país com a conseqüència de la crisi econòmica.