La ministra Pastor es reunirà amb Martinelli a Panamà per tractar la situació del Canal

L'objectiu d'aquest viatge és "mediar" perquè "es busqui una solució" al conflicte desfermat arran de l'anunci de la possible suspensió de les obres

Ana Pastor, en l’esmorzar informatiu d’Europa Press.

Ana Pastor, en l’esmorzar informatiu d’Europa Press. / EFE

2
Es llegeix en minuts

La ministra de FomentAna Pastor, viatjarà a Panamà a principis de la setmana que ve per reunir-se amb el president del país, Ricardo Martinelli, i mantenir trobades amb la resta de parts implicades en el conflicte del canal de Panamà per "ajudar i mediar" en la recerca d'un acord.

Segons han confirmat a Efe fonts del Ministeri de Foment, l'objectiu d'aquest viatge és "mediar" perquè "es busqui una solució" al conflicte defermat arran de l'anunci de la possible suspensió de les obres i "arribar a un acord" que satisfaci totes les parts.

Pastor tindrà una trobada a nivell governamental amb Martinelli, tal com ell havia anunciat després de mantenir una reunió "molt amistosa" a la seu del Govern panameny amb l'ambaixador d'Espanya a Panamà, Jesús Silva, i amb l'encarregat de negocis de l'ambaixada italiana, Massimo Tudini, per abordar el conflicte.

A més, la ministra de Foment es reunirà amb les parts implicades en el conflicte, és a dir, amb representants de l'Autoritat del Canal de Panamà i del consorci encarregat de la seva ampliació, incloent-hi Sacyr. En aquest viatge, Pastor estarà acompanyada pel secretari d'Estat de Cooperació Internacional i per a Iberoamèrica, Jesús Manuel Gracia.

Suspens de les obres

El Grup Units pel Canal (GUPC), consorci liderat per Sacyr, va anunciar dimecres que suspendrà les obres d'ampliació del canal de Panamà davant la impossibilitat de portar-les a terme per l'import inicialment fixat en el contracte.

El consorci --integrat també per la italiana Impregilo, la belga Jan de Nul i la panamenya CUSA-- ha enviat a l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) una nota de preavís de suspensió dels treballs, per la qual disposa de 21 dies per "complir amb els requeriments sol·licitats" si vol evitar la paralització de les obres.

Aquests sobrecostos pugen a uns 1.600 milions de dòlars (1.168 milions d'euros) --que se sumarien als 5.250 milions de dòlars (uns 4.032 milions d'euros) del contracte-- i corresponen a suposats incompliments contractuals per part de l'ACP a què no ha donat resposta, segons els constructors.

Drets

Notícies relacionades

Aquesta petició ha rebut el rebuig tant de l'Autoritat del Canal com del president del Govern panameny, que va arribar a anunciar un viatge a Espanya i Itàlia per exigir que els seus governs facin complir el contracte a les seves empreses. El Govern panameny s'ha mostrat disposat a fer valer els seus drets perquè l'ampliació del canal culmini segons el que disposa el contracte, així que ha demanat al consorci que "recapaciti en la seva proposta de suspendre" les obres.

En qualsevol cas, l'administrador de l'ACP, Jorge Quijano, s'ha compromès avui "a acabar aquesta obra" --l'ampliació del canal està completada al 72% i la construcció del nou joc de rescloses al 65%-- encara que això suposi endarrerir la posada en marxa de la infraestructura.