Raons, efectes i conseqüències de la baixada dels tipus d'interès

La decisió del BCE de retallar el preu del diner al 0,25% constata la mala situació econòmica i la necessitat d'estímuls suplementaris

Mario Draghi.

Mario Draghi.

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / Barcelona

El Banc Central Europeu ha anunciat aquest dijous la rebaixa dels tipus d'interès a la zona euro del 0,5% al 0,25%. Es tracta d'una constatació més que la situació econòmica europea és dolenta i, segons la majoria dels analistes, preocupant. Taxes de creixement febles, índexs d'atur desbocats, una revalorització de l'euro que amenaça l'evolució positiva de les exportacions i el fantasma de la deflació. Es tracta d'un còctel temible que el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha volgut aquest dijous aturar amb una retallada del preu del diner. Un signe que les coses van malament però una decisió que pot servir per oxigenar el present fins que la confiança dels consumidors torni a aparèixer. En principi suposa finançament més barat per als bancs i més diners en circulació. Arribats a aquest punt, la pregunta és obligada: ¿Què canviarà amb la decisió del BCE? ¿De quina manera afectarà el ciutadà a Espanya?

En les hipoteques

Pel que fa a les hipoteques, la rebaixa dels tipus d'interès per part del BCE tindrà efectes graduals en qualsevol préstec en vigor referenciat en l'euríbor que s'hagi d'actualitzar en els pròxims mesos. Presumiblement, també en les noves hipoteques. Per a les hipoteques del primer tipus la reducció de la quota a pagar serà relativament petita en termes mensuals, ja que l'euríbor baixarà del 0,54% actual fins al 0,30% (a poc a poc), segons càlculs del sector financer. Per a les operacions dels pròxims mesos, els diferencials que apliquen la majoria d'entitats a Espanya de l'euríbor més 3 o 4 punts s'haurien de reduir considerablement perquè contractar una hipoteca torni a valer la pena. És cert que no s'espera una pujada de tipus a mitjà termini però cal anar amb compte.

La moneda i l'exportació

Una baixada dels tipus d'interès al 0,25% implica l'obertura de línies de crèdit als bancs per part del BCE a aquest preu i per tant l'emissió de més diners. La conseqüència és una tendència lògica a la devaluació de la moneda respecte al dòlar i la millora de la competitivitat de les empreses exportadores. Aquest dijous, l'euro ha caigut amb força després de la retallada dels tipus d'interès tres centaus de dòlar, fins a 1,3350 dòlars, des dels 1,3510 dòlars. Les últimes setmanes l'euro amenaçava decol·locar-se a l'entorn d'1,40 dòlars. Viatjar a l'estranger serà més car.

Notícies relacionades

Fa poc més d'un any, el debat sobre les vies per sortir de la crisi era clar. Economistes de prestigi apostaven per la sortida de l'exportació com a clau per superar la crisi. Una devaluació dràstica de l'euro juntament amb un prolongat període de tipus d'interès ultrabaixos revitalitzaria una economia actualment deflacionista. Aquest era el plantejament llavors i Alemanya s'hi negava. Ara, tots, el BCE al capdavant, consideren que és l'única via possible. Merkel temia llavors que la inflació es disparés i afectés l'ocupació a Alemanya. Ara el perill és la deflació i la caiguda de les exportacions. I l'atur s'ha disparat.

Les empreses, la inversió i la borsa

L'anunci de Mario Draghi ha estat una bona notícia per als mercats de renda variable. En una economia normal, la caiguda dels tipus té una correlació clara amb l'evolució dels índexs. A més, facilita la sortida a borsa de les empreses per emprendre nous projectes d'inversió. La retribució escassa del passiu en els bancs incentiva que els diners busquin fórmules d'inversió més rendibles i la borsa o l'obertura de nous negocis tendeix a guanyar atractiu.