MERCATS

El BCE rebaixa els tipus d'interès a un nou mínim històric del 0,25%

Draghi justifica la decisió pel baix nivell d'inflació i la debilitat del creixement

El president del banc central augura que la mesura estimularà el crèdit a famílies i empreses

La caiguda dels tipus d’interès.

La caiguda dels tipus d’interès.

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / Madrid

El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous rebaixar els tipus d'interès de l'euro al 0,25%, el nivell més baix dels diners des de la creació de la moneda única europea. Els tipus estaven en el mínim del 0,5% des del maig passat.

La decisió del BCE ha agafat per sorpresa els mercats financers, que no esperaven una retallada de tipus d'interès abans del pròxim mes de desembre. El president del BCE, Mario Draghi, ha justificat la decisió pels baixos nivells d'inflació registrats a la zona euro i davant el risc d'"un llarg període de baixa inflació" la durada del qual no ha volgut precisar. També ha avançat que el preu oficial dels diners estarà en aquest nivell o per sota durant "un període prolongat de temps".

Entre les raons per a la rebaixa de tipus, Draghi també ha citat la debilitat del creixement econòmic a la zona euro (del 0,3% en el segon trimestre de l'any).

Segons el president del BCE, la decisió adoptada avui ajudarà el creixement de l'economia. "Aquesta decisió ajuda el creixement del crèdit a empreses i famílies", ha dit. També, segons ha explicat, "ajudarà els bancs" de la zona euro i en particular "els bancs sans en zones amb problemes" ja que, segons han dit, els facilitarà l'accés al finançament i això afavorirà el crèdit.

l'amenaça de la deflació

La inflació a la zona euro es va situar a l'octubre en el 0,7% i ha entrat en zona negativa en alguns països, com Espanya (-0,1% a l'octubre). El president del BCE, no obstant, ha descartat el risc de deflació. "No veiem deflació", ha dit Draghi, entesa aquesta com un procés de caiguda àmplia de preus, durant un període prolongat, en un ampli nombre de béns i en una quantitat considerable de països, segons ell mateix ha definit.

Notícies relacionades

Encara que, segons l'anàlisi del BCE, la inflació tornarà al seu nivell d'estabilitat (pròxim al 2% però per sota), Draghi ha respost als periodistes que si el nivell de preus seguís baixant "hi ha diverses instruments que podrem mobilitzar en cas que sigui necessari". Entre la seva "artilleria" disponible, Draghi ha citat la possibilitat de seguir baixant encara més el preu oficial dels diners i de, fins i tot, cobrar als bancs pels seus dipòsits al BCE (ara tenen una remuneració del 0%).

Reacció dels mercats

Encara que ha explicat que l'apreciació de l'euro davant el dòlar no ha estat tinguda en compte i que ni tan sols s'ha parlat d'això a la reunió, el cert és que la cotització de la moneda única ha caigut amb força després de conèixer l'anunci del BCE fins als 1,33 dòlars, davant 1,35 dòlars de l'inici de la jornada. La borsa espanyola ha reaccionat amb una pujada de l'1,7%, després d'haver estat en números vermells durant el matí. La prima de risc d'Espanya va caure fins als 232 punts bàsics i la cotització del bo a 10 es va situar en el 4,064%.