Els canvis fiscals

Cobradors per al Govern

La Generalitat es dota d'un cos propi de gestió de l'Agència Tributària de Catalunya per al qual farà una oferta d'ocupació

L'Executiu català augmenta la flexibilitat de la plantilla pública

Més capacitat 8 Contribuents a la seu de l’ATC.

Més capacitat 8 Contribuents a la seu de l’ATC. / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA
BARCELONA

Una Hisenda pròpia és símbol d'estructura d'Estat i d'autonomia financera. Però algú ha de cobrar els impostos, fer les notificacions corresponents i portar a terme les altres tasques d'aplicació i gestió dels tributs perquè l'organització funcioni amb eficàcia. I més quan hi ha escassetat de recursos com passa en l'actualitat.

És por això que, en la seva estratègia encaminada a tenir institucions de país independent, la Generalitat ha inclòs en l'avantprojecte de llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2014 la creació d'un cos propi de gestors tributaris de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC).

El text que acompanya els comptes de l'any que ve, que previsiblement serà aprovat pel Govern català abans de finals d'any, vaticina que la Generalitat assumirà «en un futur més o menys pròxim» competències de gestió, inspecció i recaptació sobre tributs l'aplicació dels quals correspon en l'actualitat a l'Estat. I això, sumat a les tasques actuals obliga, per tant, a fer canvis per guanyar eficiència.

La distribució actual del personal de l'ATC presenta «una singularitat -que podria fins i tot denominar-se anomalia-». I és que els inspectors i altres cossos del subgrup més alt en les categories professionals, l'A-1, és el col·lectiu més nombrós, amb el 30,3% de la plantilla (99 persones).

En canvi, el subgrup A-2 (en què hi ha des del cos tècnic de valoració tributària fins a altres cossos de l'administració especial i el de l'administració general són només el 8,9% (29 persones). I són els que han de facilitar el pagament dels impostos.

L'avantprojecte insta el Govern de la Generalitat a presentar cap al mes de juny vinent la llei per crear aquest nou cos especialitzat per al qual es preveu també «l'aprovació de l'oferta d'ocupació públic de places» per cobrir la plantilla necessària.

La norma, que inclou noves taxes i càrregues i la pujada d'altres ja existents en aquests moments per obtenir uns 55 milions d'euros addicionals -com va avançar ahir aquest diari-, obre la porta al seu torn a mesures de flexibilitat per a les plantilles públiques.

Reassignació funcional

Notícies relacionades

Una d'elles és la inclusió de les «reassignacions funcionals de treballadors públics». Això suposa el transvasament de personal d'un departament o organisme a un altre en funció de les necessitats. Aquesta mesura, que ja va anunciar la vicepresidenta Joana Ortega l'estiu passat, forma part de «la implementació progressiva de principis flexibilitzadors en matèria de gestió de recursos humans».

En tot cas, aquestes iniciatives laborals s'articularan «amb ple respecte a la normativa vigent en matèria de funció pública». Al seu dia, el departament d'Ortega, que és el que té competències en matèria de personal del sector públic, va estimar que aquesta mobilitat de treballadors entre diferents organismes podria afectar unes mil persones.