LA CRISI DEL TOTXO
Progrup cau per terra
Una de les immobiliàries més grans de Girona presenta un concurs de creditors després de 40 anys d'activitat
L'empresa no ha pogut fer front a un deute de 4,6 milions d'euros

Tancament 8 Oficines de Progrup a Girona. /
La crisi del totxo no cessa i ha causat una altra víctima. En aquest cas es tracta de Progrup, una de les immobiliàries més grans de Girona que, després de 40 anys d'activitat, s'ha vist obligada a presentar un concurs de creditors per demanar la liquidació, i deixarà al carrer els seus 40 treballadors. La companyia fundada per Jordi Vidal l'any 1973 arrossega uns deutes de 4,6 milions d'euros, principalment amb els bancs, amb Hisenda i la Seguretat Social.
Progrup no ha pogut fer front a les grans inversions que va portar a terme durant els anys de l'expansió, en què la bombolla immobiliària no deixava de créixer. A més de fer d'administrador de finques, l'empresa va comprar sòl per construir i va impulsar promocions. Uns actius que al final li han sortit molt cars perquè no ha estat capaç de vendre'ls a causa de la crisi. «L'empresa tenia molts projectes que han quedat paralitzats i l'endeutament bancari ha fet que es col·lapsi», ha explicat el despatx d'advocats barceloní Graells
March, que assessora la immobiliària. Progrup ha fet esforços en els últims mesos per renegociar el deute amb els bancs i poder d'aquesta manera reduir el passiu. A finals de juliol passat el deute del grup era de 6,9 milions d'euros i en el moment de presentar el concurs de creditors, el 3 d'octubre passat, l'havia rebaixat en 2,3 milions gràcies a les dacions en pagament que ha acordat amb les principals entitats bancàries creditores.
Una d'aquestes operacions ha estat la que ha negociat amb el Banc Sabadell, que li ha condonat el deute a canvi de quedar-se amb alguns actius, entre ells la històrica seu de l'avinguda de Sant Francesc de Girona, en ple centre de la ciutat, segons va informar ahir el Diari de Girona. La companyia té quatre oficines més a Blanes, Figueres, Sant Antoni de Calonge i Barcelona.
Els advocats han assegurat que la voluntat de l'empresa és que la cartera de clients que gestiona no acabi patint les conseqüències de la liquidació de l'empresa. Per aquest motiu estan negociant el seu traspàs a una altra empresa del sector ubicada a Barcelona i el nom de la qual no s'ha volgut donar a conèixer perquè l'operació encara no s'ha tancat.
En els últims dos anys la companyia havia reduït a la meitat el nombre de treballadors amb la pretensió d'estalviar costos. L'empresa considera que l'administrador concursal podrà pagar les corresponents indemnitzacions a la plantilla de treballadors (que tenen preferència davant els creditors) a través de la venda del patrimoni que posseeix. Uns actius amb els quals també confien poder pagar el total del deute.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"