Evolució del consum patriòtic
El debat sobiranista fa pujar l'interès pels vins catalans
La quota de producte local a Catalunya s'incrementa del 27% al 33% en cinc anys
Iniciatives privades s'uneixen a les de l'Incavi per donar a conèixer les DO de la terra

Venda de vins catalans en un celler de Barcelona.
A Corea del Sud, la gran majoria dels cotxes que es venen sónHyundai, KiaiSsangyong, mentre que en electrònica els líders en vendes sónSamsungiLG. Aquest consum patriòtic no es dóna en altres països, encara que aquests tinguin potents indústries productores d'articles de primeríssima qualitat. És el cas delvi a Catalunya, on el producte local amb prou feines representa un terç de les vendes de vi, una tendència que ha anat canviant a poc a poc en els últims anys gràcies a l'esforç de productors, venedors i fins i tot particulars.
L'última vegada que l'Institut Català de la Vinya i el Vi(Incavi) va mesurar quina quota de mercat tenien els vins locals a Catalunya va ser en l'inici de la crisi, i el resultat no va ser gens favorable: només el 27% dels vins que es consumien al territori eren catalans. El líder del mercat a Catalunya era el vi dela Rioja. Aquesta denominació, amb una quota del 40%, venia per si sola més que les 11denominacions d'origen (DO) de vi catalanes juntes.
CONSCIENCIACIÓ DEL RESTAURADOR
No obstant, en els últims anys la tendència està canviant, encara que lentament. Segons fonts del sector, un estudi recent que està acabant d'elaborar l'Incavi constata que la quota dels vins catalans a Catalunya ja s'eleva al 33%-34%, un creixement d'entre sis i set punts que és degut a una conscienciació més gran de restauradors, consumidors i productors.
«A Catalunya es fan molt bons vins, però la quota sempre ha sigut baixa. És una qüestió de mercat, de màrqueting i del circuit de comercialització», assegura el director de laGuia de vins de Catalunya,Jordi Alcover. «La Rioja, Navarra... Ja fa molts anys que apliquen polítiques de comercialització molt agressives, contra les quals és difícil competir, com el dos més un [una caixa gratis] en l'hostaleria», assenyala Alcover, que afegeix que «el sector del vi català no ha reaccionat».
«El consumidor català, sobretot el de mitjana edat, té molta riojitis i riberitis », relata el propietari del cellerArt De Vins de Barcelona, Dani García. «Hem notat en els últims temps un interès creixent pel producte local. La gent coneix més vins, està més ben informada, demanen segons les varietats... La tendència va canviant a poc a poc, sobretot entre la gent jove, que és la que més sol·licita productes de la terra. Hi ha referències de molta qualitat i a bon preu», afegeix.
«En els últims 12 mesos s'ha vist un canvi notable de consum dels nostres productes locals, amb una tendència positiva dia a dia, afegida a la repetició posterior després de tastar per primera vegada els vins, de manera que podem dir que fidelitzem els consumidors», destaca per la seva part el director de l'Incavi, Jordi Bort.
Des del sector ningú nega que l'alça del sobiranisme està relacionat amb l'alça del consum de vi català a Catalunya, però totes les parts recorden que fa temps que es fa una feina de picar pedra per donar a conèixer els productes locals, sobretot en fires, cellers i conscienciant el restaurador.
Fires
L'Incavi fa anys que es dedica a promocionar els vins locals amb campanyes i en fires com per exemple laMostra de Vins i Caves de Catalunya, que aquest any celebrarà la 33a edició i que busca «revaloritzar la gran qualitat de la producció de Catalunya», segons Bort. L'Incavi també treballa a potenciar l'enoturisme conjuntament amb l'Agència Catalana de Turisme, i tornarà a celebrar, amb elGremi d'Hotels de Barcelona, una nova edició de la setmana de promocióHotels amb DO, entre altres actes.
Però més enllà de les accions oficials, són també les iniciatives privades les que estan ajudant que es coneguin més bé els vins catalans. Un exemple és la campanya Demanem vins catalans , una idea sorgida en un estudi de disseny de Barcelona i que s'ha colat en cellers i restaurants de tot Catalunya amb l'objectiu que els consumidors demanin vins catalans als restaurants si aquests no són presents a la carta. També han sorgit blogs temàtics, pàgines de Facebook i botigues on line dedicades íntegrament a vendre'n.
Notícies relacionades«Fa sis anys que editem la 'Guia de vins de Catalunya', que analitza més de 1.600 vins del país, i hem arribat a 6.000 lectors», destaca Alcover, que afegeix que aquest any, a més a més, llançaran una aplicació per a mòbils (també estarà en anglès) per donar a conèixer els productes.
Si els vins catalans han rebut una empenta al llarg dels últims mesos, en el cas del cava la preocupació és la caiguda de les vendes del 6,3% a Espanya el 2012. «Creiem que és més per la crisi que per un boicot», diu Maria del Mar Torres, gerent de l'Institut del Cava. Per combatre-ho, se centren en la «formació a professionals» i en accions de promoció a l'exterior.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sector elèctric Iberdrola reforça la seva liquiditat amb una línia de crèdit de 2.500 milions
- Perfumeria i cosmètica Puig factura 2.299 milions el primer semestre, un 7,6% més
- Construcció Habitatge insta les comunitats a pactar un nou pla de 6.660 milions
- Anàlisi i predicció de BBVA Research L’economia catalana alentirà el seu creixement fins a l’1,5% el 2026
- Boom turístic Els hotels sumaran 52.000 habitacions fins al 2028 a tot Espanya