FOMENT DELS PRODUCTES LOCALS

Una propina reivindicativa reclama vins de Catalunya als restaurants

Un estudi de disseny reparteix 4.000 monedes de cartolina per deixar als restaurants sense vi català

Oriol Armengou, de l’estudi Toormix i promotor de la camapanya ’Demanem vins catalans’.

Oriol Armengou, de l’estudi Toormix i promotor de la camapanya ’Demanem vins catalans’.

1
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / Barcelona

Visitar unrestaurant de Barcelona, demanar la carta de vins i trobar-se que les referències de vins catalans són mínimes o nul·les. Aquesta és una de les paradoxes que es dóna en elmercat català, i un dels motius pels quals els vins catalans no tenen més quota, ja que el consum fora de casa és una part molt important de lesvendes. Per combatre-ho, va sorgir la idea d'unacampanya, Demanem vins catalans, que precisament no neix ni del sector ni dels organismes oficials.

«Va començar com un projecte personal: experimentar amb una idea que es pogués aplicar de veritat. En el nostre estudi gràfic vam decidir donar una marca gràfica als vins catalans, que són moltes DO però que, a la vegada, tenen un denominador comú», afirma Oriol Armengou, creatiu de l'estudi de disseny Toormix. Van idear la marca Vins Catalans, amb un complet disseny gràfic, i van tenir molt d'èxit. Per aquesta raó van decidir contactar amb l'equip de la Guia de vins de Catalunya i desenvolupar altres projectes.

Notícies relacionades

Un d'ells ha estat el 'Manifest en favor dels vins catalans', 10 arguments pels quals la gent ha de consumir vins locals (amb pàgina web i presència en xarxes socials incloses). L'altre, la campanya Demanem vins catalans . «Vam pensar què podíem fer perquè els restaurants els incloguessin a la carta, i se'ns va acudir que la gent pogués deixar una propina demanant-ho», assenyala. A partir d'aquesta idea, van crear unes petites monedes de cartolina amb el text «Hem trobat a faltar més vins catalans» perquè els consumidors les deixessin al costat de la propina en els restaurants. «Molta gent no s'atreveix a demanar-los al cambrer, simplement ho ignoren o no hi donen importància», afegeix Armengou, que destaca que és una qüestió de «normalitat, sense idees polítiques», i que no tenen res a veure amb les institucions.

Ja han repartit més de 4.000 postals amb lespropines, a més del manifest, entre «desenes de cellers», que moltes vegades les reparteixen, al seu torn, en altres botigues i restaurants. També les porten a fires del sector, amb l'objectiu d'arribar al màxim nombre de consumidors possible. «És una manera informal però creativa, que no va contra ningú. Estem preparant noves accions», conclou Armengou.