CONSEQÜÈNCIES DE LA REFORMA LABORAL

Els sindicats portaran al jutge els convenis col·lectius caducats

Els bufets demanen cautela a les empreses i preveuen un «llarg recorregut judicial»

Els ajuntaments catalans s'adhereixen a l'arbitratge 2 dies abans de perdre els pactes

Concentració de treballadors de Kalise Menorquina a la planta de Palau-solità durant la vaga per desbloquejar el conveni de gelats, ahir.

Concentració de treballadors de Kalise Menorquina a la planta de Palau-solità durant la vaga per desbloquejar el conveni de gelats, ahir. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES
BARCELONA

Els departaments de relacions laborals de les comunitats autònomes i del Ministeri d'ocupació han tingut una setmana d'alta intensitat. En els últims dies abans que més de 1.000 convenis comencin a perdre la seva vigència, a partir de dilluns, al declarar-los caducats la reforma laboral, desenes d'acords han evitat en un esprint final l'abisme que suposava passar a dependre d'un acord pitjor o fins i tot de l'Estatut dels Treballadors a l'acabar la pròrroga legal d'un any.

No obstant, els sindicats CCOO i UGT ja preparen una ofensiva jurídica en resposta a les empreses que decideixin dur a terme rebaixes de sous o modificar la jornada o altres condicions laborals amb l'argument que ha caducat el seu conveni. A Catalunya perillen uns 25 pactes sectorials.

«Les demandes es poden presentar per múltiples motius, de manera que la judicialització de la pèrdua de la ultraactivitat -pròrroga fins a la firma d'un pacte nou- està assegurada en una altra batalla provocada per la reforma laboral», va explicar Camil Ros, secretari de Política Sindical de la UGT de Catalunya.

Un dels arguments jurídics que utilitzaran els sindicats per presentar demandes serà la validesa jurídica dels contractes laborals de cada empleat, en els quals en molts casos figura el seu sou i jornada de treball. Però en tenen d'altres com les dobles escales injustificades si una empresa opta per aplicar l'Estatut dels Treballadors únicament als nous empleats. En aquest últim cas, el conflicte arribarà fins al Tribunal Constitucional.

El soci del bufet d'advocats Sagardoy Manel Hernández també apunta que determinades condicions laborals de caràcter personal, com alguns complements, poden ser difícils de modificar malgrat que el conveni col·lectiu hagi vençut.

Hernández recomana a les seves empreses clients que actuïn amb «prudència» després d'analitzar cada cas davant el risc que els conflictes generats per la modificació de condicions acabin als jutjats a causa de l'existència d'un «buit normatiu important, no solament en els salaris, sinó en moltes altres matèries no regulades a l'Estatut dels Treballadors». «La pèrdua d'ultraactivitat introduïda per la reforma laboral -diu Hernández- tindrà un llarg recorregut judicial. No sé si es van calibrar bé les conseqüències de la reforma, que pot ser útil per forçar la negociació en convenis enquistats».

Notícies relacionades

LA CEOE DEMANA CALMA / Les crides a la cautela també van venir ahir de la cúpula de la CEOE, que va assegurar que la negociació dels convenis caducats als quals dilluns se'ls acaba la pròrroga seguirà oberta i que no hi haurà problemes «on no n'existeixen». «La negociació col·lectiva -va indicar- és dinàmica, és a dir que té un desenvolupament al llarg de l'any que no està condicionat amb el fi de la ultraactivitat, per la qual cosa la negociació haurà de seguir el seu curs amb posterioritat al dia 8 de juliol».

A partir de dilluns, començaran a actuar els protocols firmats a tot l'Estat i l'específic de Catalunya per posar en marxa processos de mediació i arbitratge per als gremis i empreses que s'hi hagin adherit. Una de les últimes adhesions va ser la de les dues associacions de municipis catalans (AMC i FMC). Al voltant d'un 30% dels 190 convenis d'empresa en perill a l'autonomia eren municipals.