LA CRISI DE L'EURO

Draghi avisa que l'activitat a l'eurozona seguirà sent feble en el futur pròxim

El president del BCE insisteix que la compra de bons està lligada a unes "condicions estrictes"

El president del BCE, Mario Draghi, aquest dimarts, a Brussel·les.

El president del BCE, Mario Draghi, aquest dimarts, a Brussel·les. / FRANCOIS LENOIR (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
EFE / Brussel·les

El president delBanc Central Europeu(BCE),Mario Draghi, ha advertit de que l'activitat econòmica a la zona euro serà "feble" en el futur pròxim i que la recuperació serà "molt gradual". En una compareixença al Parlament Europeu, ha avisat a més que hi ha "riscos" que aquestes perspectives empitjorin encara més a causa de les "tensions en diversos mercats financers de la zona euro".

ElFons Monetari Internacional(FMI) ha pronosticat que l'eurozona tornarà a créixer el 2013, però només un 0,2%, després de la contracció del 0,4% prevista per a aquest any, al mateix temps que ha rebaixat les perspectives de creixement d'una dècima per al 2012 i de 0,5 per al 2013.

Malgrat això, Draghi ha assegurat que l'eurozona està assentant unes bases d'estabilitat per al futur i que malgrat que aquestesreformes pode ser molt "doloroses", es tracta de mesures necessàries i que permetran recuperar el camí del creixement. "Sóc plenament conscient dels efectes del procés d'ajust en els ciutadans, especialment els que han perdut la feina o estan en risc de perdre-la", ha apuntat.

Notícies relacionades

El president del BCE ha recordat que el BCE només actuarà quan un país sol·liciti l'ajuda dels fons comunitaris de rescat i se sotmeti a les seves condicions. En aquest sentit, ha insistit que el compliment d'unes "condicions estrictes" per part dels beneficiaris és un element clau del programa decompra de bonsde la institució, que una vegada iniciat es podrà suspendre si el país no compleix.

Segons el banquer italià, la condicionalitat garanteix que el BCE no incompleix el seu mandat centrat a mantenir l'estabilitat dels preus i assegura que no es compensa un país que no faci tot el necessari en matèria d'ajust fiscal. "La condicionalitat, en particular, preserva els incentius perquè els governs continuïn amb els ajustos econòmics i fiscals", ha afirmat.