LA DIFÍCIL SITUACIÓ ECONÒMICA
El bo espanyol tanca en el 6,91%, després d'arribar al nivell alarmant del 7%
La prima de risc ha arribat a superar els 551 punts bàsics arran de la decisió de Moody's de rebaixar la nota de solvència d'Espanya

A causa de la rebaixa de Moody’s de tres graus aplicada ahir, el bo espanyol voreja el 7% durant tot aquest dijous al matí i l’IBEX 35 es mantenia pla a primera hora. /
I de sobte va arribar la decisió de Moody's, que ha deixat la nota de solvència del deute espanyol a un pas del bo porqueria, fins a Baa3. En aquest context, la prima de risc ha fet un nou rècord i ha arribat als 552 punts bàsics, un nou llindar sense precedents, si bé, al tancament de la sessió el diferencial amb el bo alemany a 10 anys, el que serveix de referència per als inversors, va acabar en 543 punts bàsics, és a dir, el 6,916%.
La rendibilitat del bo a 10 anys ha arribat durant el dia al nivell pre-euro del 7% sense que s'entreveiés moderació després de les hores d'eufòria que es van viure dilluns després de ser anunciat el rescat a la banca espanyola. En tot cas, l'optimisme ha durat poc a mesura que agafaven protagonisme les incerteses sobre les condicions d'aquesta operació de salvament i l'intercanvi de declaracions contradictòries entre les autoritats espanyoles i Brussel·les. Massa dubtes i incerteses, segons els analistes.
Per tot això, la pressió sobre el deute es manté i no afluixa. "El mercat està molt nerviós i s'espera, d'un moment a l'altre, una reacció del Banc Central Europeu (BCE), que fa tres mesos que no intervé, encara que tampoc sembla que estigui gaire disposat a fer-ho", explica Sergio Hernández, operador de renda fixa de la mútua Fiatc.
Mentrestant, els títols alemanys a 10 anys, que són els que determinen el diferencial que ha de pagar Espanya, han superat el llistó de l'1,50% en el mercat secundari. La pressió dels mercats afecta en general tota la zona de l'euro, des de títols del Tresor d'Itàlia fins als de França o Bèlgica a mesura que s'aproxima la decisiva jornada de les eleccions generals a Grècia diumenge que ve. "Fins que no se superin els esculls dels comicis a Grècia, la reunió del G-20 o la cimera europea d'aquest mes és possible que segueixi la volatilitat", afirma Hernández.
El Tresor italià ha col·locat 3.000 milions d'euros en bons a tres anys, però al 5,30% d'interès, davant del 3,91 % de la passada emissió de maig. Es tracta del màxim rendiment que ha d'oferir Itàlia des de desembre, quan va viure un altre atac ferotge dels mercats.
La borsa s'ha anotat guanys. L'Ibex 35 ha tancat el dia amb un avanç de l'1,22%, fins als 6.696 punts. Telecinco, Bankinter i CaixaBank han encapçalat les alces, amb pujades del 5,78%, el 4,37% i el 3,77%, respectivament. Bankia, que per primera vegada ha perdut el nivell de l'euro per acció, i Acerinox s'han convertit en la diana de les vendes i han caigut el 3% i l'1,97%, respectivament. El mercat espanyol de renda variable ha sigut el que més ha pujat, només superat per Milà, amb l'1,5%. L'Eurostoxx 50 ha guanyat el 0,2%.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»