MESURES DEL BANC CENTRAL EUROPEU EN SUPORT DEL SECTOR FINANCER

Barra lliure de liquiditat, també a tres anys

El BCE admet que la zona euro pot entrar en recessió el 2012

1
Es llegeix en minuts
JOSÉ MARÍA FRAU
BERLÍN

El Banc Central Europeu (BCE) va anunciar ahir noves mesures per ampliar la barra lliure de liquiditat que ofereix als bancs europeus i contrarestar el tancament dels mercats financers. A partir d'ara, la banca també podrà obtenir finançament sense límit del BCE a tres anys, davant el termini màxim actual de 12 mesos. El president del BCE, Mario Draghi, va anunciar ahir dues subhastes de liquiditat a 36 mesos a tipus fix i amb adjudicació plena (la primera, el 21 de desembre).

A més a més, el BCE ha rebaixat la qualificació dels actius que els bancs podran deixar en garantia, que ­podran tenir una nota A en lloc de la triple A exigida fins ara. Les en­titats fins i tot podran oferir com a garantia la titularitat dels seus crèdits, sota criteri dels bancs centrals de cada país. L'objectiu de totes aquestes mesures, segons va explicar Draghi, és facilitar liquiditat a les entitats perquè el crèdit arribi a famílies i empreses i estimular el creixement.

Notícies relacionades

El president del BCE va difondre ahir les noves previsions de l'organisme fins al 2013 que inclouen la possibilitat de recessió el 2012. Mentre que al setembre es preveia un creixement d'entre l'1,4% i l'1,8% per a aquest any, ahir es va situar la forquilla entre l'1,5% i l'1,7%. Per al 2012, va anunciar una previsió que va des del -0,4% fins a l'1%, mentre que per al 2013, les previsions són d'entre el 0,3% i el 2,3%.

Les estimacions d'inflació s'han revisat lleugerament a l'alça. Per al 2011 se situen entre el 2,6% i el 2,8%, i per al 2012, entre l'1,5% i el 2,5%.