LA PROPOSTA ES DIRÀ 'REGLA BUFFETT'

Obama inclourà un nou impost per a milionaris en el pla per reduir el dèficit

Està pensat perquè els rics paguin almenys el mateix percentatge dels seus guanys que la classe mitjana

1
Es llegeix en minuts

Elpla per reduir el dèficit que plantejarà dilluns al Congrés el president dels EUA,Barack Obama, inclourà unnou impost mínim per a les persones que guanyinmés d'1 milió de dòlars a l'any, ha informat avui el diariNew York Times.

L'impost està pensat per assegurar que els milionaris paguen, almenys, elmateix percentatge dels seus guanysque els contribuents declasse mitjana, segons l'edició digital del diari, que cita alts funcionaris del Govern nord-americà.

La proposta es dirà regla Buffett, pel multimilionariWarren E. Buffett, que ha denunciat que els nord-americans més rics paguen, generalment, una proporció inferior dels seus ingressos en impostos federals que els de classe mitjana, ja que elsbeneficis d'inversions es graven a una taxa inferior que els salaris.

Pressió als republicans

Elpla de dèficit d'Obama arribarà al mateix temps que comença la feina del comitè especial creat al Congrés per solucionar la crisi del deute a principis d'agost, quan es va encarregar a aquest nou òrgan retallar entre 1,2 i 1,5 bilions de dòlars. Segons el diari, el pla servirà com uninstrument de pressió política per aconseguir que els republicans accedeixin a imposar nous impostos a les fortunes més grans del país.

Notícies relacionades

L'acord que va solucionar la crisi per elevar el sostre del deute a l'agost incloïa una clàusula que, en cas de no existir un acord a final d'any entre republicans i demòcrates sobre on efectuar les retallades de dèficit,elevarà els impostos als alts ingressos.

En la pràctica, el mecanisme consistiria ano prorrogar les retallades d'impostos als ricsque va aprovarGeorge W. Bush i que caduquen el gener del 2012, cosa que sumaria al voltant d'1 bilió de dòlars a la reducció del dèficit.