La situació del sistema financer

El Banc d'Espanya intervé la CAM i en relleva els gestors

L'entitat rebrà 2.800 milions d'euros en capital i una línia de crèdit de 3.000 milions

Tres administradors del FROB dirigiran la caixa amb el propòsit de tornar-la al sector privat

Façana d’una oficina de la CAM a València, ahir, quan la caixa alacantina va ser intervinguda pel Banc d’Espanya.

Façana d’una oficina de la CAM a València, ahir, quan la caixa alacantina va ser intervinguda pel Banc d’Espanya. / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS
BARCELONA

El Banc d'Espanya va iniciar ahir el procés per nacionalitzar temporalment la CAM (Caja de Ahorros del Mediterráneo) i aconseguir el control dels òrgans de direcció de la caixa, així com de la junta d'accionistes del Banc CAM, que és l'instrument al qual es traslladaran els actius de la caixa i que serà operatiu a partir de les zero hores del 23 de juliol. La intervenció del Banc d'Espanya es produeix formalment a petició del consell d'administració de la caixa alacantina, però és la conseqüència inevitable després de l'intent fallit de l'entitat de trobar una via de recapitalització entre inversors privats.

«Estava descomptat que hi entrava el FROB», van comentar ahir fonts financeres. I, de fet, ho farà de manera immediata després que la comissió rectora de l'organisme acordés ahir injectar 2.800 milions d'euros mitjançant la subscripció d'accions i atorgués una línia de crèdit de 3.000 milions de disponibilitat immediata per assegurar la liquiditat del banc. Com en altres intervencions del Banc d'Espanya, l'aportació de liquiditat pretén que les oficines puguin seguir operant amb normalitat i pugui complir amb totes les obligacions de pagament davant de tercers.

TRES ADMINISTRADORS / La comissió rectora del FROB va nomenar també tres administradors que es faran càrrec de la direcció de la caixa i de les funcions dels seus òrgans de govern. Es tracta de José Antonio Iturriaga, Tomás González i Benicio Herránz. Els dos primers ja tenen experiència en la gestió de caixes intervingudes ja que van ser administradors de Cajasur, una vegada que el Banc d'Espanya es va fer càrrec del control de l'entitat andalusa, que més tard va ser adjudicada a BBK. L'entrada del FROB a la CAM té el mateix objectiu de tornar al sector privat l'entitat ja recapitalitzada com més aviat millor.

Perquè s'hi incorporin els representants del FROB, el consell d'administració de la CAM va presentar ahir la seva renúncia i va sol·licitar l'anticipació dels 2.800 milions de capital.

Tenint en compte la valoració de les caixes que han sortit a borsa en els últims dies -al voltant de les 0,4 vegades valor en llibres- i que la situació de la CAM és més complexa que la de Bankia i Banca Cívica, l'aportació del FROB suposarà una majoria aclaparadora en el capital. El procés de valoració encara no s'ha acabat, però algunes estimacions apunten que es podria acostar al 80% del total.

El Banc d'Espanya va recordar ahir en una nota que la fórmula utilitzada en el cas de la CAM és una de les diferents possibilitats contemplades en el reial decret de recapitalització del sector financer aprovat al febrer. Per la seva part, el conseller d'Economia, del País Valencià, Enrique Verdeguer, va assegurar que la intervenció és «un pas més en l'estabilització i consolidació del banc CAM»,.

Notícies relacionades

La firma va formar part del grup Banco Base, juntament amb Cajastur, Caja Canarias i Caja Extremadura. Aquest grup va comunicar un pla conjunt de recapitalització el 28 de març d'aquest any, però dos dies després, la caixa alacantina es va desmarcar del procés i es va veure obligada a afrontar una solució en solitari.

L'entitat és una de les cinc espanyoles que, considerant la injecció de capital compromesa pel FROB, va quedar per sota del 5% fixat com a referència en les proves de resistència coordinades per l'EBA (Autoritat Bancària Europea), encara que no necessitarà més capital, a més a més del sol·licitat al Banc d'Espanya.