ZONA FRANCA

Lideratge

1
Es llegeix en minuts
Dídac Lee
Dídac Lee

emprenedor

ver +

Quan parlem d'inno­vació, habitualment pensem en el concepte aplicat a un producte o servei, als processos a les empreses o a un model de negoci. Si bé tot això és important, la ­in­novació a les empreses és pos­sible gràcies al seu estil de lideratge i la gestió de persones, sens dubte la millor palanca per ­aconseguir un equip compromès amb la ­visió ­innovadora de la companyia.

Els joves que s'incorporen al mercat laboral han crescut en un entorn globalitzat on la distància entre països, persones i cultures ja no suposa una barrera com abans. Internet, les xarxes socials o la telefonia mòbil formen part de les seves vides.

Fa uns anys, una persona vivia tres etapes molt diferenciades al llarg de la seva vida: primer estudiava, després treballava i arribada la jubilació podia dedicar-se a l'oci i la família. Això ha canviat i en l'actualitat l'aspecte laboral, formatiu, familiar i oci es combinen al llarg de tota la vida. Tots aquests canvis (socials, tecnològics...) fan necessari que també la innovació sigui portada a l'àmbit de la gestió de persones i ens obliga a una evolució en la manera de motivar.

Les noves generacions valoren per exemple la flexibilitat de l'empresa i que els pugui per­metre compaginar la feina amb la ­vida familiar/personal. També la formació a l'empresa és un ­factor important de motivació. Motivar és un concepte tan ­simple, o tan complicat, com fer que la feina cada dia sigui més ­interessant.

Notícies relacionades

La motivació ja no passa perfitxarun horari fix. El que motiva els joves és tenircaps, o més ben dit líders, accessibles, sentir-se valorats i tractats de forma justa o sentir orgull de pertànyer a una empresa. Per això, els organigrames de les empreses han de deixar de ser jeràrquics i passar a serxarxa-àrquics.

El concepte d'èxit laboral també va canviant: ja no s'associa tant a tenir grans ingressos o un càrrec altisonant, sinó a treballar en el que t'agrada, a no tenir la sensació d'estar treballant, sinó poder comptar amb un entorn agradable i divertit. Ja ho deia Confuci: troba una feina que t'agradi, i no hauràs de treballar ni un dia de la teva vida.