zona franca

Urgències

1
Es llegeix en minuts
Ramon Salabert
Ramon Salabert

Economista

ver +

El pitjor d'estar molt endeutat és que depens de qui et finança i si les circumstàncies, com és el cas, deixen sense liquiditat el sistema financer, es produeixen dos efectes immediats. Un, que s'encareix el preu del diner; l'altre, que els bancs extremen les exigències per garantir que cobraran els crèdits.

En termes macroeconòmics és el que està passant, s'ha de rebaixar ràpidament el volum de deute que concentren empreses, famílies i governs, per aconseguir-ho s'ha de controlar amb molt de rigor el dèficit public que ha arribat, a Espanya, al 12% del PIB. En cas contrari, al no tenir accés a més crèdit, podríem tenir dificultats per fer front als nostres compromisos.

Estabilitzar ràpidament aquesta situació és un exercici de responsabilitat per recuperar el creixement al nostre país, però també és un acte de lleialtat amb els nostres socis comunitaris que, a més de fer els deures domèstics, aporten recursos per sostenir l'euro i l'eurozona.

Abordar un pla d'ajust tan dur i amb la mateixa urgència amb què un accidentat arriba a l'UVI, genera trastorns als ciutadans, incomprensió sobre la gravetat dels fets, i incertesa sobre l'evolució del futur. Les mesures adoptades per controlar el dèficit, la regulació i reestructuració del sistema financer i reformes en el mercat laboral són, sense cap mena de dubte, necessàries, encara que draconianes. Per això es troba molt a faltar un lideratge, tant polític com social, que marqui un full de ruta que indiqui com transitarem de l'UVI a la convalescència i d'aquí a la plena recuperació.

Notícies relacionades

Espanya té recursos humans i sectors competitius i internacionalitzats per superar aquesta llarga recessió econòmica, encara que amb requisits que no podem trivialitzar: hem d'interioritzar amb convicció que el nostre mercat és la Unió Europea, hem d'invertir molt en tecnologia, treballar més, millorar la nostra productivitat i fer més competitius en qualitat i preu els nostres productes.

Aquests objectius són prioritaris i han de centrar les nostres energies. Al convocar una vaga general pot semblar que no s'és capaç de liderar el futur.