zona franca // DÍDAC Lee

El tresor

1
Es llegeix en minuts
DÍDAC Lee
emprenedor
www.dIdaclee.com

Sovint em pregunten quin és el secret per crear un producte d’èxit. ¡Tant de bo ho sabés! Em dedicaria a escriure llibres i a fer classes explicant-ho, en lloc de fer cent intents fallits perquè un surti bé. Tot i que desconec el secret, el que sí que he observat és que darrere dels productes exitosos hi ha aspectes en comú. Ho explicaré amb un exemple.

Quan un emprenedor innovador s’enfronta a un projecte, és com Indiana Jones, un aventurer que per primera vegada s’endinsa en una selva inexplorada a la recerca del tresor perdut. No té cap mapa on hi hagi marcat amb una X el lloc del tresor. Desconeix la distància que existeix fins a arribar-hi. Poden ser 1.000 quilòmetres o 100 metres. Tampoc coneix quins obstacles es trobarà pel camí. La incertesa és aclaparadora. Per si totes aquestes dificultats fossin poques, el seu entorn més pròxim l’animarà perquè abandoni el seu somni i intentarà convèncer-lo perquè continuï amb

la seva carrera de professor d’arqueologia.

Notícies relacionades

Davant d’aquest panorama, Indiana (i l’emprenedor) tindrà la soledat i la incomprensió com a úniques companyes de viatge. La millor actitud serà tenir les orelles i ulls ben oberts per detectar els senyals i les trampes de l’entorn. Però també haurà de ser prou sord per no escoltar els que intenten allunyar-lo del tresor dient-li que és una missió impossible, quan en realitat es tracta d’una aventura difícil. El més probable és que no trobi el tresor al primer intent, ni al segon. ¡Potser ni el cop que faci cent! El més important és fer molts intents, acotar el risc i corregir molt ràpidament el rumb (l’aigua i l’aliment són limitats). Com deia Churchill, «l’èxit consisteix a anar de fracàs en fracàs sense perdre l’entusiasme». A més, és clau que l’emprenedor aconsegueixi liderar i entusiasmar el seu equip perquè no es desmoralitzi després de cada error.

Com Indiana Jones, molts dels grans inventors de la història van aconseguir el seu somni gràcies a la seva persistència més que a la seva genialitat. Edison n’és un gran exemple: va ser capaç de trobar més de 900 formes de no fer una bombeta abans d’arribar a la correcta.