Evolució de l'activitat turística

El grup Nozar tanca temporalment a partir d'avui els hotels de Boí-Taüll

La companyia garanteix a l'Administració el futur del complex, que reobrirà al desembre

Els problemes financers de la immobiliària l'obliguen a retallar la temporada a sis mesos

3
Es llegeix en minuts
ROSA MATAS
LLEIDA

L’estació de muntanya ­ Boí-Taüll (Alta Ribagor­ça) tanca avui els seus sis hotels «per sentit comú». Són paraules del seu conseller delegat, Jordi Sabaté, que argumenta que al reduir la temporada i tancar els mesos menys rendibles el complex, que obrirà al desembre, podrà ser més fort durant la temporada de neu. La decisió es deu a la difícil situació financera de la immobiliària Nozar, propietària del 98% de l’estació, que ha obligat a reconsiderar el projecte i obrir només sis mesos, quatre a l’hivern i dos a l’estiu.

De les més de 1.000 places que sumen els sis hotels del complex, ahir a la nit només estaven ocupades set habitacions. Nozar va plantejar el tancament a principis d’estiu, igual que va fer al seu complex de Panticosa, a Osca, que continuarà obert fins al 20 de setembre després d’«un estiu magnífic», en paraules d’un directiu del balneari.

FUTUR / El president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Joan Perelada (PSC), va explicar que el president i conseller delegat de Nozar, Luis Nozaleda, li va dir la setmana passada que Boí-Taüll tirarà endavant. Segons Perelada, alcalde de la Vall de Boí, la companyia ha aconseguit un aval de l’Institut Català de Finances (ICF) per negociar els deutes.

«És una opció que assegura que la temporada d’esquí 2009/2010 se salvarà», va dir Peralada, que va reconèixer que «la gent amb negocis al Pla de l’Ermita veurà com se’n ressent ara la seva economia «però serà només un mes –setembre–; octubre i novembre són més fluixos, i l’aturada salvarà la campanya».

OBERTA TOT L’ANY / L’estació, impulsada per Bankpyme a principis dels 90, va tenir fins al 2004 com un dels principals accionistes Agrupació Mútua. Aquell any Nozar va entrar en l’accionariat del complex i va decidir explotar-lo tot l’any en un intent de treure més partit de la neu, del parc nacional d’Aigüestortes i de l’art romànic de les esglésies i ermites de la vall, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco fa nou anys.

L’empresa, amb una facturació anual d’entre 10 i 12 milions, té la intenció d’invertir-hi per ser considerat com a complex hoteler a peu de pista, «uns projectes que s’anunciaran en el seu moment», segons el conseller delegat, Jordi Sabaté. «Amb el tancament d’aquests mesos, en què no tenim ingressos, mantindrem la facturació», va assenyalar el responsable del centre des dels temps d’Agrupació Mútua.

ERO I REESTRUCTURACIÓ / Aquest ha estat un bon any de neu pràcticament a totes les estacions, i els esquiadors han pogut optar per un esquí més barat sense hotel, fet que ha re­duït les pernoctacions a Boí un 15%. A l’estiu, maig i juny, «mesos tristos cada any, han sigut més baixos, al juliol ha baixat una mica l’ocupació, que va tenir un petit increment a l’agost».

Notícies relacionades

Per tancar avui els sis hotels del Pla de l’Ermita, la direcció va plantejar als 77 treballadors fixos mantenir una petita estructura d’unes 30 persones i convertir en fixos discontinus els 50 restants. «Hem de pensar a ajustar-nos al mercat; o ens equivocarem, és una manera de conservar els 400 llocs de treball directes en una comarca, l’Alta Ribagorça, que té al voltant de 3.000 habitants», insisteix Sabaté.

La direcció i el comitè d’empresa van pactar un expedient de regulació d’ocupació (ERO) per a 15 treballadors, tres de l’equip comercial de Barcelona, que avui mateix aniran a l’atur amb una indemnització de 35 dies per any treballat. Els treballadors afectats van aprovar l’expe­dient ahir. A la llista hi havia un membre del comitè d’empresa que va salvar el lloc de treball per la seva condició sindical.