CONTROL DE L'ADMINISTRACIÓ SOBRE EL SISTEMA PÚBLIC DE PREVISIÓ

El Seguro força la dimissió del gerent de la mútua Fremap

La Seguretat Social intensificarà la supervisió de les entitats

Carlos Llaneza.

Carlos Llaneza.

2
Es llegeix en minuts

Carlos Llaneza Aller, director gerent de la primera mútua d'accidents del treball i malaltia professional del país, Fremap, s'ha vist obligat a dimitir després de les inspeccions que ha estat portant a terme des de fa un any la Seguretat Social. La junta directiva de l'entitat li va donar dijous passat l'oportunitat de deixar el càrrec després de descobrir-se que s'havien fet certes actuacions irregulars durant el seu mandat.

La Seguretat Social ha estat fent des de mitjans de l'anterior legislatura una tasca especial de control sobre les mútues impulsada pel secretari d'Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado. Fruit d'aquesta supervisió s'han corregit algunes presumptes males pràctiques com en el cas de Mutua Universal i s'han aconseguit augmentar les aportacions que fan aquestes entitats col.laboradores del Seguro a diferents fons públics, entre altres el Fons de Reserva de la Seguretat Social.

Fonts de l'Administració van reconèixer que en el cas de Fremap, una entitat que té adscrits el 23,25% dels assalariats del país, s'havien detectat irregularitats, entre les quals figuren la creació de xarxes comercials per captar clients --prohibit expressament per la Seguretat Social-- i la realització d'obres sense autorització prèvia. A més a més, apunten diverses fonts, la inspecció de treball està investigant la firma de contractes de prestació de serveis no autoritzats. Aquest diari va intentar, sense èxit, posar-se en contacte amb la mútua per confirmar aquestes qüestions.

BREU MANDAT

Carlos Llaneza va arribar a Fremap fa tan sols 18 mesos per substituir Carlos Álvarez, que havia ocupat el càrrec de director gerent durant 41 anys. Llaneza venia de Mapfre, primera asseguradora del país i entitat que va donar origen a Fremap. De fet, Mapfre i Fremap van ser fins al 1968 una mateixa entitat i només el 1992, quan la llei les va obligar a diferenciar-se, van decidir capgirar el logotip (Fremap és Mapfre al revés). Durant els anys 50, Mutua Catalana es va fusionar amb l'entitat i aquest és el motiu que tingui una àmplia implantació a Catalunya.

L'interès de la Seguretat Social per tenir controlada Fremap és precisament perquè és la primera mútua del país amb 214 centres dels quals 205 són assistencials. Per tenir una idea del pes de Fremap, només s'ha de tenir en compte que té vuit hospitals propis. L'any passat l'entitat comptava amb 421.904 empreses associades i donava protecció a 3,7 milions de treballadors. D'aquests va obtenir uns ingressos per quotes de 2.600 milions d'euros.

PREVENIR

Notícies relacionades

Fonts de l'Administració van assegurar que l'objectiu dels controls que s'han fet sobre aquesta mútua i sobre altres estan orientats a evitar que es puguin reproduir escàndols com el de Mutua Universal. No obstant, el cas de Fremap té moltes diferències amb el de l'entitat catalana en què diversos directius van ser acusats d'emetre factures falses.

Amb tot, segons una informació emesa per la Cadena Ser l'octubre passat, una auditoria de la Seguretat Social revelava que Fremap havia donat un tracte de favor a la Comunitat de Madrid. La inspecció del Seguro apuntava que el Govern madrileny va pagar només 120 euros pels serveis prestats per la mútua als seus funcionaris encara que el cost real eren dos milions. L'entitat va al.legar llavors que es devia a un error informàtic i que havia cobrat 714.000 euros. L'auditoria també deia que s'havia cobrat menys a l'Entitat Metropolitana del Transport de Madrid (EMT).