Benfumat: Producció de fumats
Distribució: Fums d'excel.lència
L'empresa catalana Benfumat produeix des del 1982 fumats de peix d'alta qualitat.
El secret del seu èxit radica en la matèria primera, la llenya i les herbes aromàtiques

Montse Tarrida, directora de Benfumat. /
Per a un sopar qualsevol, ocasions especials o simplement per donar- se un petit (i sa) capritx. El salmó de Benfumat és perfecte per a tota mena d'àpats. Des del 1982, aquesta companyia catalana especialitzada en fumats de peix d'alta qualitat s'encarrega de portar a les taules catalanes un producte elaborat amb tècniques tradicionals dels països nòrdics el secret final del qual radica en el tipus i la qualitat de les fustes usades.
"Benfumat va néixer com a proveïdor de botigues davant la necessitat de trobar un proveïdor de salmó fumat de qualitat",explica la directora de Benfumat, Montse Tarrida. No tenien experiència en el món del salmó, així que el que van fer és anar a documentar-se. I per a això, res millor que viatjar a la mare pàtria."Deu persones es van desplaçar a les illes Fèroe per aprendre tot el procés del fumat",afirma.
El procés és tot un món. El sal- mó els arriba sencer. Es mulla, es raspalla, se li treu el cap i queda dividit en dos filets. Es tallen (o no) i es recobreixen amb una barreja de sucre i de sal durant 12 hores. Es deixen assecar i s'introdueixen a dins del forn, on el tipus de fustes, les herbes aromàtiques i el temps que s'hi estan ("tot ho decideix el nostre mestre fumador") determinen el gust únic dels seus productes."Invertim en aquest procés de màxima qualitat tres dies complets. D'altres, només 24 hores",diu Tarrida.
Els salmons vénen gairebé sempre dels països del nord. N'hi ha de tres qualitats: el salvatge (es pesca als fiords i conté molt poc greix), el neutre (procedent de piscifactories especials dins del mar que treballen en exclusiva per a Benfumat) i el clàssic."El salmó salvatge, depenent de l'època de l'any, pot venir d'altres llocs",afegeix. Aquest peix s'ha convertit en un producte de presència gairebé habitual a les taules, cosa que n'ha diversificat l'oferta."Ara passa com en tot. Hi ha empreses que no fumen, sinó que hi posen oli amb gust de fum",assegura. ¿És un producte car?"Si compares el que costen 100 grams de salmó i de pernil de Jabugo, és més barat el bon salmó. A més a més, aporta àcids grassos Omega 3, és bo per a la pell, per al cor...",assenyala.
Innovació
No només de salmó viu Benfumat. Aquest producte significa el 70% de la facturació de l'empresa, mentre que la resta se'l reparteixen el bacallà (14%) i la resta de la gamma de fumats: tonyina, truita, peix espasa i anguila."La clau és innovar. No busquem la quantitat en la producció per vendre més, sinó millorar la seguretat alimentària i l'atenció al client".El seu departament de R+D ha creat productes que no té ningú, com els daus de salmó, salmó amb algues, sèsam i mel, tàrtar de salmó... Ara també el fumat al forn,"ideal per a càtering i restaurants"perquè "es prepara en un moment"i té "10 dies de vida".
Notícies relacionadesDonen feina a un total de 51 persones, i exporten el 80% de la producció."Sóc una enamorada de Nova York. Anar-hi i veure la teva marca fa molta il.lusió. No hi ha cap altra marca de salmó espanyola present als EUA. Es ven molt bé",relata Tarrida. A Europa són presents a França i Itàlia, i estan treballant per accedir al mercat suís.
"Hauríem de fer-li un monument a Ferran Adrià",explica Tarrida. I és que lamoda dels cuinersels ha ajudat a fer que el seu producte es popularitzi. El 2007, Benfumat va facturar 8,9 milions d'euros, un 15% més que l'any anterior.
- L’incendi de Paüls marca el pitjor inici d’estiu des del 2010
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes
- Compareixença al Congrés Sánchez es presenta com un «polític net», rebutja llançar la tovallola i ofereix als socis l’«impuls més gran contra la corrupció»
- El rugit del foc que arrasa "el territori que estimes"
- El president del Sabadell descarta recolzar l’opa del BBVA
- L’Ecofin relaxa les regles fiscals per augmentar la despesa en defensa
- L’Audiència obre diligències a Netanyahu per l’assalt al vaixell de la flotilla de Gaza