Tous, productes de moda

La firma de joieria catalana Tous dóna el relleu a la tercera generació de la família

Alba Tous succeirà el seu pare, Salvador, en la presidència per emprendre l'expansió internacional

Alba Tous.

Alba Tous.

3
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ
BARCELONA

Van començar amb un petit taller a Manresa i avui facturen 335 milions d'euros amb més de 300 botigues a tot el món. Són Tous, la firma de joieria i objectes de moda que ha aconseguit que l'entranyable silueta de l'osset de peluix estigui a tot arreu convertida en arracades, penjolls, bosses, colònies, ulleres, roba i, ara, esquís i maquillatge, de la mà de models com Jaidy Mitchell o ara la diva del pop Kylie Minogue. Ahir, la companyia va anunciar un pas més, el relleu en la presidència de la firma, que abandona Salvador Tous, de 67 anys, per donar pas a la seva filla Alba, de 40.

La segona filla de la família fa anys que es forma per al càrrec i és, segons la seva germana Rosa, "una successió que fa molt temps que es prepara dintre de la família com una evolució lògica amb l'objectiu d'emprendre el creixement dels pròxims anys". És la tercera baula d'un negoci familiar que va començar el 1920, quan Salvador Tous Blavi i Teresa Ponsa van obrir un petit taller de rellotgeria a Manresa. Seria a la mateixa capital del Bages on naixeria l'emblemàtic osset, una creació de Rosa Oriol, l'esposa del fill del fundador, també Salvador, que s'han encarregat de convertir aquella modesta rellotgeria en l'imperi de la joia portable.

Record d'infància

L'osset va sorgir l'any 1985, inspirat, segons la seva creadora, pel sentiment de la infància. A Manresa va tenir un gran èxit i d'allà va fer el salt a Lleida, Sant Cugat, Madrid i Barcelona. "Hi va haver un moment en què la gent ja s'hi havia acostumat, però a Barcelona va tornar a brillar. S'ha convertit en un amulet de bona sort per a milions de persones de tot el món", declara Rosa Tous.

Però a qui va portar sens dubte la fortuna va ser als seus autors, que van emprendre una expansió molt més ambiciosa de la mà de la noblesa. Eugenia Martínez de Irujo, en aquell moment tan sols una noia ociosa a la recerca d'identitat pròpia, es va convertir en imatge de marca el 1996 i més tard en assessora de disseny, cosa que va donar a la companyia una presència mediàtica fins llavors inusitada i un segell de marca de luxe assequible que, juntament amb el bon acabat de les peces, s'ha convertit en el seu millor actiu empresarial.

Expansió internacional

Notícies relacionades

Al cap de tres anys, ja amb el seu disseny estrella en bosses, moneders, rellotges, mocadors, guants, ulleres, bolígrafs, vaixelles i fins i tot tapisseries de sofà, la companyia va sobrepassar per primera vegada el milió d'euros en vendes internacionals. L'empresa ja estava llançada a l'exterior i va obrir les seves primeres botigues a Mèxic (on ja tenen 37 establiments) i Veneçuela. Avui es pot trobar Tous en botigues de la marca, pròpies o amb socis locals, a tot Amèrica del Sud, Corea, Japó, Malàisia i fins i tot Aràbia Saudita i Kuwait, i aquestes vendes exteriors suposen el 39% de la facturació total.

Ara, la firma familiar emprèn nous reptes, amb el llançament d'una línia juvenil, Tous in Heaven, que tindrà les seves botigues pròpies, i d'una línia de maquillatge, Colors, que aparta el negoci encara més de la línia original de només joies. La creadora de l'osset, Rosa Tous, continua com a directora creativa però passa a ocupar-se d'una nova direcció de relacions institucionals, i la seva filla Marta assumeix la direcció de producte. Tot des d'una nova seu a l'antiga fàbrica tèxtil del Guix, a Manresa.