La pugna energètica

Acciona i Enel tancaran la compra d'Endesa a finals de setembre

Els accionistes rebran 40,16 euros per acció, cosa que dóna a la companyia un valor de 42.519 milions

El consell que presideix Pizarro recomanarà l'oferta, una mica superior a la de l'alemanya E.ON

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

L'opa d'Acciona i Enel sobre el 100% del capital d'Endesa s'haurà acabat a finals de setembre, just quan es compleixin dos anys del llançament de l'oferta sorpresa de Gas Natural sobre l'elèctrica. Els accionistes de la que va ser la companyia elèctrica espanyola més important cobraran 40,16 euros per acció, cosa que suposa valorar la companyia en 42.519 milions d'euros. Les accions d'Endesa van tancar ahir a 39,52 euros, amb una pujada del 0,3%.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va donar el tret de sortida per a la recta final de l'operació a l'acceptar la documentació presentada per la constructora espanyola i l'energètica italiana. Ho va fer dos dies abans del previst pels analistes i les mateixes empreses, però és que està confirmada per les parts la voluntat d'acabar amb aquest llarg procés. L'oferta de la italiana Enel i el grup constructor i energètic dels Entrecanales es llançarà sobre el 53,99% del capital.

CONDICIONADA AL 50%

En queden fora les accions que controlen Acciona i els italians, el 46,01%. L'opa està condicionada al fet que els oferents obtinguin més del 50% del capital, de manera que, donada la seva actual participació en la companyia, només necessitaran apropiar-se el 3,99% del capital.

Si els terminis previstos es compleixen, en cinc dies Enel i Acciona publicaran el fullet a la premsa. Després tenen dos mesos per acabar l'operació, inclosa la convocatòria d'una junta d'accionistes d'Endesa, on s'haurà d'aprovar l'eliminació dels blindatges dels estatuts i la prohibició dels drets polítics de les accions als accionistes que superin el 10% del capital.

La companyia elèctrica que presideix Manuel Pizarro es pronunciarà a finals de la pròxima setmana, segons va anunciar ahir als analistes el conseller delegat, Rafael Miranda. Endesa té 10 dies de termini per reunir els consellers. Es preveu que el consell recomanarà l'oferta dels italians i Acciona, com va fer amb la de l'alemanya E.ON, ja que el preu és fins i tot una mica superior a l'alemany, de 40 euros, davant dels 40,16 dels opants actuals.

Sense anticipar la postura d'Endesa, Miranda va dir que el consell d'administració estudiarà l'oferta amb "serietat, racionalitat i sentit comú". En el fullet presentat i aprovat per la CNMV, les dues companyies es comprometen a preservar la marca Endesa i a mantenir el seu domicili social i el seu centre efectiu de direcció i decisió a Espanya, requisit exigit per la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) quan va autoritzar l'operació.

El text afegeix que Endesa no serà absorbida ni es fusionarà amb cap dels oferents, de manera que no es contempla la seva desaparició ni la de societats del grup. Enel i Acciona no preveuen l'escissió o venda d'actius de l'elèctrica, amb l'excepción d'aquells inclosos en l'acord firmat el 2 d'abril amb l'alemanya E.ON (instal.lacions d'Endesa a França, Itàlia, Polònia i Turquia i tres centrals espanyoles).

En inversions, Enel i Acciona pretenen assegurar l'execució de l'actual pla estratègic i del pla d'inversions d'Endesa per al període 2007- 2009. El fullet també assenyala que no reduiran la plantilla i es comprometen a respectar els drets dels treballadors i els directius de la companyia.

MANTENIR L'EQUIP GESTOR

Notícies relacionades

"No hi ha cap acord ni compromís" amb els actuals directius sobre la seva continuïtat, encara que és un "element important" el manteniment "substancial" del seu equip directiu, assenyala el text.

Malgrat que aquestes declaracions van en línia amb el que va dictar la CNE, Enel i Acciona estudien la possibilitat de presentar un recurs d'alçada davant el Ministeri d'Indústria contra les condicions imposades pel regulador energètic, al considerar que "hi poden haver raons" jurídiques que ho justifiquen.

Temes:

Acciona